Skippar klappar till kunderna

Roxx skippar kundernas klappar och skänker istället pengarna till kyrkans lokala hjälpverksamhet. ”De får disponera pengarna som de vill, men vi hoppas att man når barnen”, säger vd Jakob Andersson.

Personalen på Roxx tillsammans med diakon Britt Andersson och diakoniassistent Ylva Nilsson.

Personalen på Roxx tillsammans med diakon Britt Andersson och diakoniassistent Ylva Nilsson.

Foto: Sebastian Ekberg

Vimmerby2018-12-18 20:43

Roxx vd Jakob Andersson fick upp ögonen för problemet under ett föredrag om kyrkans lokala hjälpverksamhet. Det ledde till att Roxx beslutade att skänka julklappspengarna lokalt förra året, och gör så även i år.

– Tidigare har vi skänkt pengar till ett barnhem i Thailand i många år, så det här modernare arbetssättet har vi haft länge. Det var en slump att jag hörde diakon Britt Andersson prata om behoven på hemmaplan och det känns fint att kunna hjälpa familjer i Vimmerby.

Hur mycket pengar det handlar om vill Jakob Andersson inte säga.

– Summan håller vi för oss själva, men hur mycket företaget förr la på julklappar till kunder varierade. Det var alltid en svår avvägning att hitta en lagom nivå. Det känns bra att istället kunna bidra med glädje hos de som trillat igenom skyddsnätet av olika anledningar.

Jakob Andersson betonar att kyrkan har fria händer att disponera pengarna.

– De kan ge allt till en person, eller dela ut det till flera. Men vårt önskemål är att barnen prioriteras.

Responsen från kunderna brukar vara positiv.

– Generellt, men framförallt lokalt. Jag tror det är många fler företag som jobbar så här numera. Det händer att man får en klapp på axeln när man är och handlar, men det är inte jag som skänker pengarna, det är alla på företaget.

De som söker hjälp hos diakonin är oftast i behov av mat och varma kläder eller skor. De kan få såväl matrekvisitioner som annat stöd. I Vimmerby delar kyrkan ut totalt cirka 10 000 till 15 000 kronor i månaden. Pengarna kommer från kyrkans budget för diakonin och inte minst från kollekt och andra gåvor.

– Alla pengar som vi samlar in går oavkortat till hjälp åt dem som behöver det. Bidraget från Roxx och andra gör stor nytta här i Vimmerby, säger Britt Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!