Skogen - en bransch som växer

Nu har snittpriset för skog i södra Sverige sprängt 500-kronorsvallen och läget är gynnsamt för den som vill sälja. - Det finns ett stort behov att byta ägare på många skogsfastigheter, säger Carl-Johan Dunge, Skogsbyrån LRF Konsult.

Vimmerby2010-08-28 04:05


Enligt prisstatistik från landets största mäklare för skogsfastigheter, LRF Konsult, har priset på skog i södra Sverige ökat med hela 12 procent under årets första sex månader och idag är snittpriset 505 kronor per kubikmeter. Priset för samma område för helåret 2009 var 451 kronor. Detta kan jämföras med snittpriset på en skogsfastighet i Mälarområdet som är 484 kronor per kubikmeter eller 266 kronor i Jämtland och Lappland.
Sedan 2003-2004 har priset ökat med mer än 50 procent i södra Sverige.

Ägandet viktigt
Branschen svänger mindre än börsen och har klarat lågkonjunkturen utan några stora prissänkningar och nu ser man en ökad optimism i allmänhet.
Höjda priser på timmer- och pappersmassa och låg ränta förklarar uppgången. Det stora utbudet av fastigheter under våren har sannolikt motverkat en större prisökning på skog.
Utbudet av fastigheter till salu har slagit rekord. I juni hade LRF Konsult över 444 fastigheter till försäljning samtidigt. Det är 24 procent fler än tidigare års toppnotering.
Många vill också bli med skogsfastighet.
- Det är populärt att vara skogsägare, det är en bra och långsiktig investering och själva ägandet är en stor och viktig del i att bo på landet, säger Carl-Johan Dunge, Skogsbyrån LRF Konsult.
Mjuka värden som möjligheterna till jakt och fiske bidrar också till intresset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om