Skogsägarna tror på skogens framtid

Tuffa tider för skogsbranschen. Men skogsägarna har ändå stark framtidstro. Över hälften tror att en bra lönsamhet blir ännu bättre de närmaste åren. Och uppemot 70 procent vill gärna köpa mer skog.

Skogsägandet står stabilt trots tuffa tider i branschen. Det visar årets skogsbarometer. Fr.v skogsägaren Jonny Pettersson, Marianne Gunnarsson, Vimmerby Sparbank och Magnus Engström från LRF Konsult konsterar att skogsägarna tror på skogens framtid.

Skogsägandet står stabilt trots tuffa tider i branschen. Det visar årets skogsbarometer. Fr.v skogsägaren Jonny Pettersson, Marianne Gunnarsson, Vimmerby Sparbank och Magnus Engström från LRF Konsult konsterar att skogsägarna tror på skogens framtid.

Foto:

Vimmerby2012-11-23 07:12


Det här visar årets skogsbarometer som presenterades på torsdagen. En typisk skogsägare i Vimmerbyregionen är Jonny Pettersson i Gårdspånga, Locknevi.
Han ser med tillfredsställelse på sitt skogsbruk och framtiden och har nyligen köpt till ytterligare skog.
- Det är angenämt att ha egen skog och förvalta den både för tillväxt och för framtiden, och fullvuxen skog ska givetvis avverkas säger han.
Skogsbarometern tas fram av LRF Konsult och Swedbank, på lokalnivå företrädd av Vimmerby Sparbank, och bygger på intervjuer med 750 skogsägare från hela landet.
Trots tuffa tider med sjunkande priser på såväl massved som timmer är framtidstron positiv.

Normal nivå
- Skogsägarna är medvetna om omvärlden och vet att det svänger allt fortare även inom skogsbranschen. Vi hade en enorm uppgång 2009 som gav rekordår, sedan har virkesmarknaden sjunkit ordentligt för sågverken, men prisbilden på råvara är ändå inte jättedålig, kanske den gått tillbaka till en normal nivå, analyserar Magnus Engström på LRF-Konsult i Vimmerby.
Den allmänna konjunkturen och den starka kronan sätter stora spår på exporten och runt 80-85 procent av det svenska virket går på export.
- Trots det säljer sågverken en hel del, och det spiller över på skogsägarna och ligger till grund för att vi inte upplever att det är något bottenläge, säger han.
Den synen delas också av skogsägarna i barometern. 54 procent anser att lönsamheten är okej eller mycket bra redan i dag och lika många tror att den blir bra eller mycket bra de kommande tre åren.
Andelen som har avverkat senaste året har ökat, precis som andelen som avser att avverka kommande året.
Två av tre skogsägare skulle köpa till mera skog om det fanns möjlighet till det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om