Skogsbranden i Frödinge under kontroll: ”I grevens tid vi blev larmade”

Skogsbranden i Frödinge är nu under kontroll. Det meddelar räddningschef Michael Hesselgård sent på torsdagskvällen. – Vi håller fortfarande på att släcka av längst in i området och kommer ha personal och en bil kvar över natten, sedan räknar vid med att släppa över till markägaren omkring klockan sju på fredagsmorgonen, berättar han.

Foto:

Vimmerby2017-05-25 20:53

Det var strax efter klockan 18 på torsdagskvällen som räddningstjänsten larmades om en skogsbrand intill kraftstationen i Frödinge – bara hundratalet meter från bebyggelsen.

När räddningstjänsten kom till platsen var det ett område på cirka 50 gånger 50 meter som brann med två-tre meter höga lågor inne i skogen. Vinden gjorde att tjock stickande brandrök drev in och la sig som ett lock över centrala Frödinge.

Branden upptäcktes av Anders Carlsson, som bor bara ett stenkast från brandhärden, några hundra meter utanför samhället.
– Det var en anhörig till oss inifrån samhället som ringde och frågade om det var hos oss det brann. Hon såg brandrök komma upp från skogen ungefär där vi bor. Jag sprang ner längs grusvägen mot kraftstationen och möttes av höga lågor och en massa rök i skogen. Jag larmade direkt och sprang tillbaka för att visa ned räddningstjänsten när de kom, berättar han.

Fem bilar från Vimmerby och Rumskulla anlände till brandplatsen.
– Då brann det ordentligt i området. Det var nog i grevens tid vi blev larmade, säger Michael Hesselgård.

Väl på plats kunde räddningstjänsten konstatera att brandområdet ökat. Dessutom fick man problem med att få tag på vatten, vilket gjorde att det som mest var ett område om 150 gånger 200 meter som brann innan man fick bukt med det.

– Nu blir det en natt till här, sedan får vi hoppas att det håller sig lugnt ett tag. Det har varit mycket på slutet och killarna börjar bli slitna, avslutar Hesselgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om