Skogsträdgård lockar utländska turister

Naturen och tystnaden. Hållbarhet och småskalig skogsmiljö. Det är vad Riquette och René Verschoor lockar turister med, till sitt lanthotell och sin skogsträdgård Lidhem. Och konceptet funkar.
- Intresset ökar, särskilt från utländska turister. I år är det många schweizare som bokat boende, men också tyskar och danskar.

René och Riquette  Verschoor satsar på skogsträdgård. I fruktträdgården, med gamla äppel- och päronträd och nyplanterade plommonträd, finns en picknickplats omgärdad av en "död häck", gjord av grenar som kom till användning efter att lindarna hamlats. Vindskydd, estetik och livsmiljö för insekter på en gång.

René och Riquette Verschoor satsar på skogsträdgård. I fruktträdgården, med gamla äppel- och päronträd och nyplanterade plommonträd, finns en picknickplats omgärdad av en "död häck", gjord av grenar som kom till användning efter att lindarna hamlats. Vindskydd, estetik och livsmiljö för insekter på en gång.

Foto:

Vimmerby2014-02-25 07:23


Vad är exotiskt? Beror förstås på vem man frågar. Frågar du en smålänning är den 1,7 hektar stora tomten runt den gamla mangårdsbyggnaden på Lidhem med utsikt över å ena sidan skogen å andra sidan öppna jordbruksmarker utan tvekan vacker, men knappast exotisk.
Men fråga en italienare, amerikan eller tysk och perspektivet blir ett annat. Eller holländare, för all del.
När Riquette och René Verschoor kom till Lidhem första gången blev de förtjusta i både platsen och huset. De såg också potentialen.
- Vi började att göra i ordning inne i stora huset och drog igång bed and breakfast. Men hade många tankar om trädgård och djur.

Naturen
Nu, efter fem år med lanthotell, är de på god väg. Trädgården håller på att ta form, får bidrar till att hålla hagen öppen och präktiga höns pickar i första vårsolen med dammen som idyllisk fond.
Det är framförallt Riquette som står för trädgårdsintresset. Men ganska snart insåg hon att den typ av trädgård hon haft när familjen var bosatt i Skåne inte var en möjlighet här.
- Jag skulle behöva plantera oändligt många träd, buskar och plantor för att det skulle förslå här. Och nu, med den verksamhet som vi bedriver, har vi inte tid och möjlighet att ha en skötselkrävande trädgård. Därför blev jag intresserad av skogsträdgård, där målet är att skapa en trädgård som kräver lite skötsel och resurser. I en skogsträdgård är det egentligen naturen som sköter trädgården, vi skapar bara strukturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om