Skolan med minst antal behöriga lärare - och flest

64 procent av de lärare som jobbar inom Vimmerby kommuns grundskolor är behöriga. "Det är ju givetvis något vi är medvetna om och har som stort område att arbeta framåt med."

Så här ser lärarbehörigheten ut på Vimmerbys grundskolor för läsåret 2019/2020. Siffrorna kommer från Lärarförbundet.

Så här ser lärarbehörigheten ut på Vimmerbys grundskolor för läsåret 2019/2020. Siffrorna kommer från Lärarförbundet.

Foto: Lärarförbundet/Sofie Olsson

Vimmerby2020-12-20 18:30

Det säger barn- och utbildningschefen Ola Karlsson om siffrorna över andelen behöriga lärare som Lärarförbundet sammanställt för läsåret 2019/2020. 

Kompetensförsörjning är en svårighet, som barn- och utbildningsförvaltningen inte är ensamma om i kommunen menar han.

– Vi ser ju det inom samtliga förvaltningar att det är en stor utmaning för oss, framförallt i yrkesgrupper som kräver akademisk behörighet och utbildning. Det är en stor svårighet med rekrytering framöver. 

Enligt Karlsson har SKR flera gånger fört fram att det kommer bli en stor brist på legitimerade lärare i framtiden.

– Det gör ju att det är extra svårt, i och med att samtliga kommuner står inför samma typ av problematik. Framförallt kommuner som inte har ett lärosäte på plats i sin kommun, vilket gör att vi konkurrerar om samma personer mellan kommunerna.

För att råda bot på problemet har förvaltningen gjort insatser. För över ett år sedan inleddes ett samverkansarbete tillsammans med fackförbunden, men pandemin har gjort att arbetet pausats. 

– Det vi väljer att fokusera på är att behålla personal, det är det som vi lägger som den främsta insatsen. Sen är det lika viktigt att vara attraktiva för att kunna rekrytera ny personal, säger Karlsson. 

Att förbättra arbetsmiljön är ett område som man identifierat som viktigt i arbetet för att behålla behöriga lärare. Christer Printz, huvudskyddsombud och vice ordförande för Lärarförbundet Vimmerby instämmer i att arbetsmiljön är en viktig punkt.

– Det första och främsta som lärare diskuterar är ju två saker. Det är arbetsmiljön, att den ska bli bättre och det jobbar vi på både lokalt i Lärarförbundet men också tillsammans med arbetsgivaren. Vi har bra samarbete i de här samverkansgrupperna tycker jag, säger Printz och fortsätter:

– Det andra är att lärarlönerna är för dåliga generellt sett. Här i Vimmerby ligger vi lågt i lönestatistiken jämfört med jämförbara andra kommuner och vi ligger lågt i länet. Det är de två tunga sakerna som gör att det är inte många som vill bli lärare. 

Har ni några planer på att höja lärarlönerna?

– När det gäller löner så är det en fråga som vi inte helt och hållet äger själva, där ingår ju vi i kommunens löneprocess. Det är ju givetvis ett område med lön som är en del i om man tittar på att kunna rekrytera nya och vara attraktiv, säger Karlsson. 

Medarbetare erbjuds att gå utbildningar i kombination med arbetet. "Det är lite såna satsningar vi gör för att just behålla och försöka kompetensutveckla de medarbetare vi har idag." säger Ola Karlsson.
Medarbetare erbjuds att gå utbildningar i kombination med arbetet. "Det är lite såna satsningar vi gör för att just behålla och försöka kompetensutveckla de medarbetare vi har idag." säger Ola Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!