Skolan om trafiksituationen: "Ett orosmoment"

Det finns flera skäl till den lugnare trafiksituation vid Astrid Lindgrensskolan, menar Anna Ljungqvist, rektor på AL-skolan. Men det finns också orosmoment.

Trafiksituationen vid Astrid Lindgrens skola har lugnat ner sig vid lämning och hämtning. Det kan finnas flera förklaringar, menar rektor Anna Ljungqvist.

Trafiksituationen vid Astrid Lindgrens skola har lugnat ner sig vid lämning och hämtning. Det kan finnas flera förklaringar, menar rektor Anna Ljungqvist.

Foto: Rebecca Forsgren

Vimmerby2020-09-23 10:00

Kommunpolis Håkan Karlsson och gatuchef Tommy Dahlgren fick en lugn morgon när de kollade trafikläget vid de båda Vimmerbyskolorna i början på veckan. Att läget förbättrats bekräftas av Anna Ljungqvist, låg- och mellanstadierektor på Astrid Lindgrens skola.

– Svårt att veta vad det beror på, men en faktor som påverkar är att förskoleklassen med drygt 50 elever börjar sin skoldag på Gullvivan, 500 meter från skolan. När det gäller hämtning har lågstadiet mer variation i sluttider än tidigare, vilket kan minska trycket vissa dagar, skriver hon i ett mejl.

Håkan Karlsson upplever att det generellt inte är lika intensiv trafik vid skolorna på morgnarna som för några år sedan.

– Vi känner att den här trafikkollen vi gör varje höst ändå lett till det vi ville uppnå och det är inte lika mycket felbeteenden.

Anna Ljungqvist tror också att fler vuxna kan ha valt att gå eller cykla med barnen istället för att skjutsa dem i bil, efter att skolan skickat ut enkäter i samarbete med samhällsbyggnadsavdelningen, och där den frågan lyfts.

Finns det något som kunde fungera bättre?

– Det har tillkommit övergångsställen i närheten till skolan vilket är en bra förbättringsinsats, men det finns dessvärre kritiska platser kvar. Att utfarten från Granens parkering korsar den gång/cykelväg många av våra elever använder sig av är ett orosmoment. Vid samma ställe finns även parkeringsplatser som gör att platsen ofta är mycket trafikerad under morgonen och vid skoldagens slut, både av bilar, cyklister och gångtrafikanter.  På vändplanen vid Paviljongen blir det också mycket trångt vid skolstart och när skolan slutar, skriver Anna Ljungqvist.

Någon lösning på problemet med att utfarten från Granens parkering korsar gång- och cykelvägen kan gatuchefen inte ge.

– Men det är absolut läge att för oss att ta en dialog med skolan och titta på den punkten, om det är den mest kritiska. Dessutom kan parkeringssituationen förbättras i och med detaljplaneändringen, där den bortre grusplanen på Granen:13 snart blir aktuell som parkering igen. Det borde också avlasta och den ytan skulle kanske kunna bli snabbparkering för avlämning, precis som det finns en korttidsparkering på Vimarskolan. 

Vi har även sökt rektorn för Vimarskolans låg- och mellanstadium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!