Från att, utefter budget, tilldela tjänster för varje enhet övergår Vimmerby kommun i stället till en fördelning som utgår från antalet elever på de olika skolverksamheterna.
Den så kallade skolpengen ska räcka till undervisning, fortbildning, elevassistenter och läromedel.
– Det ska vara bundet till hur många elever det är. Jag tror inte det blir så stor skillnad i pengar men för ledningen blir det lättare att följa upp och när det gäller vilka typer av tjänster man vill anställa, säger Marie Nicholson (M), förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Vilket belopp beror på vilka budgetramar man tilldelas av kommunfullmäktige. I augusti ska nämnden besluta hur pengarna ska fördelas och ambitionen är enligt Peter Karlsson, (C) nämndordförande, att man ska bli mycket tidigare med att lägga ut pengarna till rektorerna.
– Rektorerna kommer att äga budgeten, säger han.
– Det blir en bättre kontroll och översikt för rektorerna. Det måste vara frustrerande att inte veta riktigt hur mycket pengar man har att fördela, säger Marie Nicholson.
Genom ett utjämningssystem och strukturbidrag kompenseras enheter där extra stöd behövs eller mindre skolor.
Någon fara för de mindre skolorna finns inte och Marie Nicholson säger att hon har svårt att se att politiken lyfter den frågan igen.
Avgörande för en skola är i så fall om en skolverksamhet inte uppfyller lagkraven.