Skolans åtgärder: bara hälften av eleverna på plats

Det blir fortsatt anpassad undervisning på Vimmerby Folkhögskola i höst. När terminen drog igång på måndagen var bara hälften av skolans elever på plats.

Eleverna på Yrkesutbildningen till Socialpedagog gjorde sin första skoldag. Till en början kommer bara halva klasserna vara på plats åt gången för att man ska klara att hålla avstånd.

Eleverna på Yrkesutbildningen till Socialpedagog gjorde sin första skoldag. Till en början kommer bara halva klasserna vara på plats åt gången för att man ska klara att hålla avstånd.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-08-25 20:00

Sista halvan av vårterminen på Folkhögskolan i Vimmerby genomfördes utan elever på plats i skolan till följd av restriktionerna som infördes på grund av coronapandemin. När höstterminen startade på måndagen var planen att alla elever skulle vara på plats igen, men skolledningen tvingades tänka om av flera anledningar.

– Vi är 140-talet elever på skolan totalt och vi insåg ganska snabbt att det inte skulle fungera att ta in alla samtidigt. En omfattande ombyggnation pågår i lokalerna så vi har inte tillgång till några extra utrymmen som den här situationen hade krävt. För att klara att hålla avstånd i klassrummen och minska risken för trängsel i korridorer och matsal tog vi beslutet att bara ta in halva klasserna åt gången, säger Susanne Lindvall som är rektor på Vimmerby Folkhögskola.

Det nya upplägget tror hon ändå kommer att bli ett klart lyft jämfört med hur det såg ut under våren.

– Nu har vi elever på plats på skolan igen och det gläds både de och lärarna åt. På våra yrkesutbildningar är det 18 elever per klass så vi har inne nio åt gången. Grupperna turas sedan om att vara på plats på skolan olika dagar och det tror jag är mycket värt jämfört med att plugga helt på distans. Nu får vi in en del social samvaro också som är väldigt viktig, säger Susanne Lindvall.

På Folkhögskolan finns tre yrkesutbildningar på två år till Barnskötare, Medicinsk Sekreterare samt Socialpedagog. Dessutom två allmänna kurser för inläsning till gymnasie- respektive grundskolekompetens.

Har ni märkt av ett ökat intresse för att utbilda sig?

– På de allmänna kurserna är det en liten ökning, men yrkesutbildningarna är det klart fler som visat intresse för. Vi har dock en begränsning på 18 platser per utbildning och årskurs där och kan inte ta in fler. Det finns en plan på att starta en utbildning i fastighetsskötsel efter nyår, men i dagsläget är det lite oklart hur det blir med det, säger Susanne Lindvall.

Den pågående renoveringen på skolan gäller byte av avloppssystem.

– Det gamla var från 1956 så det var hög tid att fixa det nu. Arbetet påbörjades i våras när skolan var tom, men kommer att pågå hela hösten. Det innebär bland annat att vi bara har provisoriska toaletter i baracker på skolgården nu. Det får vi stå ut med ett tag, men det kommer bli bra sedan när allt är klart, säger Susanne Lindvall.

Ombyggnation pågår på Folkhögskolan där hela avloppsnätet byts ut. Samtidigt passar man på att skapa en reception i foajén.
Ombyggnation pågår på Folkhögskolan där hela avloppsnätet byts ut. Samtidigt passar man på att skapa en reception i foajén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!