Skolbibliotekariens tjänst halveras: "Sämre service"

Lisa Svensson och Agnes Bergström går båda samhällsprogrammet med medieinriktning på Vimmerby gymnasium.
Lisa Svensson och Agnes Bergström går båda samhällsprogrammet med medieinriktning på Vimmerby gymnasium.

Till följd av sparkrav halveras bibliotekarietjänsten på Vimmerby gymnasium. Eleverna är inte nöjda och har startat en kampanj. "Det är en stor tillgång för oss", säger Agnes Bergström.

Vimmerby 10 november 2023 05:30

Gymnasiets skoltidning Frizon var först med att rapportera om halveringen av bibliotekariens tjänst. Agnes Bergström och Lisa Svensson, fick reda på det via kompisar och bestämde sig för att skriva artikeln i Frizon.

– Det har väckt uppmärksamhet på skolan tror jag. Vår bibliotekarie är en omtyckt person, säger Lisa Svensson.

– Jag kan ju inte prata för alla men jag har fått känslan av att alla elever vill ha kvar honom. Det är väldigt bra och viktigt att ha en bibliotekarie på skolan, säger Agnes Bergström.

undefined
"Det verkar ju vara fråga om att spara pengar och där har väl eleverna inte särskilt mycket talan" säger Agnes Bergström (häger).

Efter att nyheten spred sig på skolan har flera elever engagerat sig och bland annat satt upp affischer med budskap som  "Ta inte vår bibliotekarie!" och "Inget bibliotek utan 100% Jonas"

– Jag är tveksam till om det kan göra skillnad men jag hoppas det. Det verkar ju vara fråga om att spara pengar och där har väl eleverna inte särskilt mycket talan, säger Agnes Bergström.

Biblioteket är inte bara en plats där eleverna lånar böcker utan där finns även grupprum och studieplatser. 

– Det är en stor tillgång för oss. Jonas håller ordning och lugnt där och man märker att det blir mycket mer livat i biblioteket när han inte är där, säger Agnes Bergström.

undefined
"Att eleverna har tillgång till en utbildad bibliotekarie hela dagarna betyder väldigt mycket", säger skolbibliotekarien Jonas Forselius.
undefined
Jonas Forselius har jobbat som skolbibliotekarie sedan 2005.

Bibliotekarien Jonas Forselius fick beskedet om att halva hans tjänst försvinner i oktober. Han har jobbat som skolbibliotekarie sedan 2005 blir nu uppsagd och erbjuden den nya 50 procents-tjänsten.

– Att eleverna har tillgång till en utbildad bibliotekarie hela dagarna betyder väldigt mycket. När det försvinner kommer lärarna att behöva ta en hel del av det som jag gör och det säger de själva att de inte har tid med, säger han.

undefined
"Vår bibliotekarie är en omtyckt person", säger Lisa Svensson (vänster).

Vad tänker du om elevernas engagemang?

– Det är väldigt glädjande och det värmer att se att de bryr sig.

Kommer du att tacka ja till halvtidstjänsten? 

– Det står i stjärnorna. Jag ser mig självklart om efter andra alternativ. 

undefined
Anders Eriksson är verksamhetschef för Vimmerby Gymnasium. "Vi måste minska våra kostnader för att få en budget i balans", säfer han om beslutet att skära ner på tjänsten i biblioteket.

Gymnasiechefen Anders Eriksson bekräftar att beslutet att skära ner på tjänsten är en besparingsåtgärd.

– Vi måste minska våra kostnader för att få en budget i balans. Det man kommit fram till är att det borde gå att upprätthålla ett skolbibliotek med mindre än en heltidstjänst, säger han.

Ser du några risker med det här?

– Jo, och det har gjorts en riskbedömning. Det är klart att det här leder till eventuellt sämre öppettider eller att biblioteket kommer att vara obemannat, med sämre service till elever och personal som konsekvens.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa