Besparingar kan krävas efter skolans miljonunderskott

Kommunens skolor och förskolor redovisar ett kännbart miljonunderskott för 2021, vilket kan leda till besparingar och åtgärder.

Ola Karlsson, chef för Barn- och utbildningsförvaltningen tillsammans med Peter Karlsson (C), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Vimmerby kommun. "Det är mycket pengar men det har också varit ett speciellt år", säger Ola Karlsson om minusresultatet.

Ola Karlsson, chef för Barn- och utbildningsförvaltningen tillsammans med Peter Karlsson (C), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Vimmerby kommun. "Det är mycket pengar men det har också varit ett speciellt år", säger Ola Karlsson om minusresultatet.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-02-16 15:56

Minus 3,5 miljoner kronor. Det var resultatet som presenterades för Barn- och utbildningsnämnden under onsdagen. Siffrorna avser 2021 och även om bokslutet än så länge är preliminärt kommer det enligt Barn- och utbildningsförvaltningens chef Ola Karlsson inte att bli några större ändringar. 

– Självklart är vi inte nöjda med att inte hålla budget men tyvärr kunde vi inte se den här prognosen. Vi hade hoppats att vi skulle klara det men det gjorde vi inte, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Resultatet skiljer sig från det prognostiserade nollresultatet man hade för året, vilket höll ända fram till halvårskiftet. En av de största anledningarna till underskottet är ökade interkommunala kostnader, alltså kostnader för elever som studerar på gymnasieskolor i andra kommuner.

– Det är en stående ryggsäck vi haft med oss under många år, att vi har högre kostnader där än vad vi har budget för. Till 2021 sköt vi till 2,5 miljoner kronor för den interkommunala ersättningen men ändå gjorde vi ett underskott på gymnasiet på 4,1 miljoner, säger skolchefen Ola Karlsson.

En stor ökning av antalet inskrivna elever inom särskolan har också varit med och bidragit till det negativa resultatet.

– Om vi tittar tillbaka brukar vi ligga på mellan 15 och 17 inskriva barn på grundsärskolan. I år har vi 30 och här har vi har skjutit till budgetmedel för 2022 säger Ola Karlsson.

Särskolan visar totalt upp 4,5 miljoner kronor minus, men tack vare att andra verksamheter inom både förskolan och grundskolan gör ett överskott hamnar totalsiffran för kommunens skolor och förskolor på minus 3,5 miljoner kronor. 

– Det är mycket pengar men det har också varit ett speciellt år. Det som vi är oroliga för är att de här sakerna som gör ett underskott 2021 också är kostnader som vi har med oss in i 2022. Det i kombination med att vi fått minskad budgetram gör att jag redan nu kan flagga för att det kommer se tufft ut för 2022, säger Ola Karlsson.

Totalt fördelas 379 miljoner kronor till de olika skolverksamheterna 2022 och redan nu har man börjat titta på vilka besparingar man kan behöva göra under året. Enligt ett nämndbeslut från december 2020 ska man fortsätta se över och utreda ett antal områden för att se om det går att göra åtgärder.

– Att anpassa våra kostnader efter budgeten är ett arbetet som kommer att pågå under året, Ola Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!