Skolchefen: "Fruktansvärt att vi ska behöva göra det"

Under hösten riktas utbildningsinsatser om inrymning mot eleverna på Vimmerbys högstadieskolor. "Men jag vill vara tydlig med att det inte finns någon konkret hotbild", säger skolchefen Ola Karlsson.

"Jag vill vara tydlig med att det här uppkommer i samband med att vi reviderar våra rutiner. Det finns absolut ingen förhöjd hotbild mot skolorna i Vimmerby", säger Ola Karlsson skolchef i Vimmerby kommun.

"Jag vill vara tydlig med att det här uppkommer i samband med att vi reviderar våra rutiner. Det finns absolut ingen förhöjd hotbild mot skolorna i Vimmerby", säger Ola Karlsson skolchef i Vimmerby kommun.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-08-30 13:30

Karlsson berättar att det sedan tidigare finns rutiner för hur personalen på skolorna ska agera om det värsta inträffar – det vill säga dödligt våld.

– Vi har ett system för att larma om inrymning, Cosafe, som vi använt oss av under några år. Vi har övat, diskuterat och tagit fram en rutin tillsammans med personalen.

Men nu ska även eleverna informeras om vad som gäller ifall det skulle uppstå yttre hot mot skolorna.

– I samband med att vi skulle revidera och göra om de här rutinerna diskuterade vi hur vi ska förhålla oss till eleverna. Det är ett känsligt område som kan väcka rädsla och oro. Men vi kunde inte låta bli att diskutera de här frågorna med eleverna. 

– Vi har tagit fram utbildningsmaterial som ska användas gentemot eleverna, och det ska ske så odramatiserat som möjligt.

Vad handlar det om rent konkret?

– Om larmet går, vad gör man? Hur ska man då agera som elev, vad är viktigt att tänka på och så vidare. Det kan som sagt väcka rädsla och oro. Har man de känslorna finns det vuxna att prata med genom elevhälsan och kurator. 

Information kring åtgärden kommer snart skickas ut till vårdnadshavare.

– Det är viktigt att vårdnadshavare vet om det här, eftersom det skulle kunna bli så att eleven kommer hem och är orolig.

Ni känner ändå att fördelarna överväger nackdelarna gällande att belysa ämnet till eleverna?

– Ja. Det är fruktansvärt att vi ska behöva göra det här. Men jag vill vara tydlig med att det här uppkommer i samband med att vi reviderar våra rutiner. Det finns absolut ingen förhöjd hotbild mot skolorna i Vimmerby. 
– Men visst händer det såna typer av incidenter, som även eleverna kan läsa om på olika forum. Då känner vi att vi inte kan undvika att prata om det. Det är bättre att prata om det i en trygg miljö, där det också finns vuxna att falla tillbaka på om man har funderingar.

Finns det planer på fler liknande åtgärder framöver?

– Nej. Som sagt har vi haft rutiner för inrymning i några år, och nu tar vi ett steg till genom att informera elever och vårdnadshavare. 

När genomförs utbildningsinsatserna mot eleverna?

– Det är nu under hösten. Men det kommer vara lite olika exakt när. Varje skola och klass bestämmer själva. Det är inte så att alla kommer göra det på samma dag.

Kommer det även ingå övningar för eleverna?

– Nej. Det blir information och diskussion, inte några övningar på det sättet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!