Skoldebatten tog honom till politiken – nu är han BUN-ordförande

Lars Sandberg (C) fördes in på politikens bana genom sitt engagemang i den heta skoldebatten 2015, där han kämpade hårt för att Djursdala skola skulle få vara kvar. Nu gör han sina första veckor som ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Lars Sandberg (C) är ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden efter att ha suttit i socialnämnden sedan 2017. Han engagerade sig politiskt 2015 efter att ha varit en stark röst för att bevara Djursdala skola.

Lars Sandberg (C) är ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden efter att ha suttit i socialnämnden sedan 2017. Han engagerade sig politiskt 2015 efter att ha varit en stark röst för att bevara Djursdala skola.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby2024-06-20 05:30

Det har skett förändringar i stadshuset på sistone. Låt oss reda ut hur det ser ut i BUN.

Peter Karlsson (C), tidigare ordförande i barn- och utbildningsnämnden, har klivit in som centerns nya toppnamn efter att Jacob Käll gått i pension. Ny ordförande i nämnden är Lars Sandberg, som närmst kommer från en position som vice ordförande i socialnämnden. 

Under onsdagen höll Sandberg sin första pressträff i den nya rollen. Vimmerby Tidning passade på att höra hur han ser på att ha hamnat just där, i den nämnd som faktiskt ägnar sig mest åt den fråga som banade väg för hans politiska karriär.

– Det känns jättebra. Det är ju ett stort område, precis som hos socialnämnden. Jag har alltid brunnit för barn och barns hälsa, framförallt den psykiska hälsan och den är påtaglig även i skolan, så jag känner att jag har hamnat rätt här, säger han.

undefined
På barn- och utbildningsnämdens pressträff deltog även förvaltningschefen Ola Karlsson.

Vad kommer att väga tyngst - kommunens ekonomi eller ditt hjärta för Djursdala skola?

– Djursdala kommer alltid att vara Djursdala, men det är klart att man får se till kommunen i sin helhet och det undantar ju inte de lokala byskolorna, varken negativt eller positivt. Finns möjligheterna ska de vara kvar, tänker jag.

Hur tänker du egentligen kring ytterskolornas framtid?

– Jag tänker att så länge det går att bedriva en bra utbildning har skolorna sitt berättigande. Jag tänker också att det är upp till bygderna att främja inflyttning så att det finns ett ordentligt underlag, för det kan vi inte göra från politikens sida på samma sätt som bygden kan.

Har din syn på ytterskolorna förändrats sedan du kom in i kommunpolitiken?

– Det kanske mer är så att jag fått en betydligt större insikt i hur allvarlig ekonomin är och hur dåligt det faktiskt kan vara. 

undefined
I skoldebatten 2015, där eventuell nedläggning av ytterskolor var på agendan, var Lars Sandberg en stark röst i kampen för att bevara Djursdala skola. Då var han inte politiker, men det var det som förde honom in på den banan.

Lars Sandberg är inte politiker på heltid, utan jobbar fortfarande på det kommunala bostadsbolaget Vimarhem. Annars då? Ett stort fritidsintresse hos den nyblivna BUN-ordföranden är enligt honom själv vin och vinprovningar.

Sedan tidigare har han också ett stort intresse för trädgård och odling.

Blir det vinrankor nu då?

– Jag har provat vinrankor en gång, det gick inget bra. Mitt trädgårdsintresse är kanske inte längre fullt så stort som det en gång varit, men växterna finns ju kvar och vi får se vad det blir i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!