Sköldpaddan ständigt på rymmen...

Sköldpaddan Isedor försvann sommaren 2013 från sina ägare Karin och Uwe Berghoff i Björnshult utanför Tuna.
Efter nästan två år, den 7 maj, hittade Jan-Åke Johansson, som har sommarstuga i närheten, Isedor under en promenad med hunden.
- Oturligt nog hade jag inte en aning om historien kring den här sköldpaddan. Jag tog kontakt med myndigheterna istället.
Isedor hamnade först på Läckeby djursjukhus i Kalmar för veterinärkontroll och omplacerades sedan hos en av klinikens anställda. Och därifrån har den 69-årga sköldpaddan nu rymt, igen.
- Väldigt olyckliga omständigheter. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Åsa Knutsson, handläggare i djurgruppen vid polismyndigheten i Kalmar län.

Vimmerby2015-05-30 04:06


Karin och Uwe Berghoff är ledsna och upprörda. Allt tyder på att det är deras sköldpadda Isedor som upphittades bara 900 meter från deras tomtgräns den 7 maj - närmare två år efter att den omhuldade familjemedlemmen försvann från Björnshult.
Men istället för en solskenshistoria har det hela hittills mest blivit en soppa med en rad trassliga ingredienser.
Jan-Åke Johansson hade inte en aning om historien kring Isedor när han under en hundpromenad i trakterna kring sitt sommarställe hittade vad han först trodde var en kamouflagefärgad mössa.
- När jag kom närmare såg jag att det var en sköldpadda, och att den levde. Jag tog några bilder med min mobilkamera, skyndade mig att hämta bilen och tog med mig sköldpaddan i en balja.
Jan-Åke kontaktade först kommunen, som hänvisade honom vidare till länsstyrelsen. Polisen kopplades in i ärendet och det beslutades att sköldpaddan skulle skickas till Läckeby Djursjukhus i Kalmar, för veterinärkontroll. Redan samma dag hämtades sköldpaddan för transport till djursjukhuset.

Hittade artikeln
Efter några dagar ringde Jan-Åke Johansson djursjukhuset för att kolla vad som hänt.
- Då fick jag veta att en anställd tagit hand om sköldpaddan, eftersom de inte kunde ha den på djursjukhuset, och att om ingen ägare hörde av sig skulle den få stanna där.
Dagarna gick. Jan-Åke var bortrest på jaktmässa. När han kom hem och satt vid datorn sökte han information om försvunna sköldpaddor och hittade en artikel från Vimmerby Tidning från 28 augusti 2013, som handlade om Isedor, som försvunnit från Björnshult.
- Jag förstod ju att det här måste vara samma sköldpadda och eftersom jag bor i Läckeby har jag nära till djursjukhuset och åkte dit direkt och visade artikeln i tron att allt skulle lösa sig. Men det resulterade i ingenting. Jag fick inga svar och det var precis som jag inte hade med det att göra.
Efter några dagar skulle han och sambon till stugan igen och då åkte en vid det här laget rejält uppretad Jan-Åke Johansson till Björnshult.
- Jag undrade om de fått tillbaka sin sköldpadda, men de visste ingenting.
När Uwe och Karin Berghoff fick se bilderna Jan-Åke Johansson tagit var de övertygade om att det var deras Isedor.
- Till tusen procent. Mönstret på skölden är lika individuellt som ett fingeravtryck.
Makarna Berghoff kontaktade polisen, som nu varit i kontakt med den anställde, som tagit hand om sköldpaddan.
- Det stämmer. Jag har pratat med personen, som bekräftar att sköldpaddan varit där, men nu rymt igen. Så det är ju en sköldpadda som är väldigt benägen att vidga sina vyer, säger Rolf Leander, vid Vimmerbypolisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om