Skolflicka trakasserad via internet

Många skolelever tror att de kan skriva/mejla via sina datorer vad som helst - trots att det kan bedömas som hot, ofredande och förolämpning. Det säger "skolpolisen" Håkan Karlsson sedan ett fall av trakasserier mot en skolflicka pågått i ett år och nu polisanmälts.

Under ett år har en Vimmerbyflicka trakasserats via ungdomens egen hemsida Lunarstorm. Nu har två skolelever polisanmälts. Foto: Janne Strömsten

Under ett år har en Vimmerbyflicka trakasserats via ungdomens egen hemsida Lunarstorm. Nu har två skolelever polisanmälts. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2004-05-05 06:50

Bakom trakasserierna står enligt anmälan två pojkar som liksom flickan går på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby.
- Enligt anmälan har trakasserierna pågått ett år. Trakasserierna utgörs av sexanspeglingar men också fula ord, säger Vimmerbypolisen Bo Johansson som handlägger anmälan.
Den trakasserade flickan har mått dåligt under lång tid. Det har hennes tjejkamrater uppmärksammat och kontaktat skolans rektor som i sin tur slagit larm till polisen.
- Förundersökning kommer att inledas och sedan får vi se vad som händer. Eleverna är dock inte straffmyndiga så det blir väl socialmyndigheten som får ta över, säger Bo Johansson.
"Skolpolisen" Håkan Karlsson berättar att han vid sina besök på skolorna då och då tar upp sådana här saker.
- Visst, men tyvärr är det så i den här åldern att ungdomarna låter förmaningarna och informationen om allvaret går in i ena örat men tyvärr ut lika fort i det andra, säger Håkan Karlsson.
I det polisanmälda fallet har trakasserierna skett på ungdomens populära hemsida Lunarstorm.
- Ungdomarna tror att bara för att det är via dator så får de skriva och påstå vad som helst. Så är det ju inte, man riktar sig ju till någon även det sker via dator. I vissa fall skriver man även ut namn och det är ju allvarligt. Den flicka som under ett års tid trakasserats har uppenbarligen tagit mycket illa vid sig, säger Håkan Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om