Skolmaten lagas i slitna kök

Skolköken i Vimmerby har bra hygien men är allmänt slitna. Det visar en genomgång som Vimmerby Tidning gjort av Miljöförvaltningens inspektioner av skolornas kök i kommunen.

Foto:

Vimmerby2009-09-30 06:19


- Standarden på skolköken är hög. Om det skulle vara en risk för att ett kök är farligt, skulle det vara stängt. Men sedan kan det alltid bli bättre, säger Nils Johansson, livsmedelsinspektör på Vimmerby kommun.
Att underhållet har varit eftersatt märks i inspektionsprotokollen, många kök har fått anmärkningar på golv, väggar, tak och inredning - det har med åren helt enkelt blivit slitet.

Färgstark kryddning
I Tuna skolans kök upptäcktes det att färg flagnat i taket direkt över stekbord och grytor, något som kan resultera att färg hamnar i maten. Inspektören krävde där omedelbara åtgärder.
I Södra Vi skolas kök flagnar färgen, det finns håligheter i diskrummets tak och golvet har börjat spricka.
Djursdala skolas kök har problem med att golvet lutar åt fel håll, vilket gör att vatten samlas under bland annat spisen.
Rumskulla skola behöver också underhåll och har trasiga kakelplattor. Trasiga plattor försvårar rengörningen och kan bli en grogrund för bakterier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om