Skolmuseum invigs i Frödinge Missionshus

På söndag kan det hända att det ringer in i Frödinge missionshus. Och det är i så fall inte första gången - här har varit skola i decennier. Men nu är det ett helt nytt skolmuseum som öppnar dörren, efter ett års arbete.
- Hela huset är i fint skick, men gamla vaktmästarbostaden stod mest som en lagerlokal och det tyckte vi förstås var synd. Nu hoppas vi att missionshuset får lite nytt liv igen, säger Birgitta Larsson.

Vimmerby2015-05-21 06:29


Under Upptäckardagen på söndag finns ett helt nytt besöksmål i Vimmerby kommun. I Frödinge har syföreningen för kyrkans prydande arbetat med att göra om delar av missionshuset till skolmuseum.
Och projektet knyter ihop historien. I missionshuset, som byggdes i slutet av 1860-talet, har man inte bara samlats till möten och gudstjänster. När det inte fanns tillräckligt med skollokaler i socknen bedrevs skolverksamhet i missionshuset, åtminstone fram till 1916, då den nya kyrkskolan i Frödinge byggdes. Även under senare år hade man lektioner i huset. Åren 1876-78 var också folkhögskola förlagd här, innan folkhögskolan flyttade till Södra Vi och därefter till Gamleby.
Under många år användes lokalen dessutom som samlingssal vid samkväm efter begravningar och andra möten som krävde gott om plats.
Men sedan slutet av 1970-talet har missionshuset mestadels stått tomt och outnyttjat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om