Skolskjutsar lever farligt när kommunen sparar

Avstånden för när kommunen håller med skolskjuts kan komma att ändras. I höst ska bestämmelserna för skolskjutsar ses över i ett försök att spara pengar. Men redan till kommande läsår blir det en skärpning för att få skjuts till skolan för en del elever.

Vimmerby2009-04-25 04:05

- Vi kommer att bli hårdare på att hålla på de gränser som gäller, säger Bo Svensson, c, ordförande i teknik- och servicenämnden som ansvarar för kommunens kommunikationservice.

Två kilometer
I dag har de yngsta skolbarnen rätt till skolskjuts om de har två kilometer eller mer till skolan eller närmaste busshållplats. För de lite äldre eleverna gäller tre kilometer.
Det avståndet tillämpar kommunen också för gymnasielever. Något som man inte alls är skyldig att göra.

Kortast i länet
- Vi har de kortaste avstånden i länet för att hålla med skolskjuts för grundskoleelever, och kravet om skolskjuts gäller egentligen inte alls för gymnasielever. Där är vi egentligen endast skyldiga att stå för elevernas kostnader för resorna. Men vi har hittills valt att ha skolskjuts också för dom, säger Bo Svensson.
Det här kan det alltså bli ändring på. De regler som styr rätten till skolskjuts i kommunen kommer att ses över och där kommer avstånden för skoleleverna och särskilt skjutsarna för gymnasieelever att nagelfaras. I de flesta kommuner håller kommunen med busskort och inget annat till gymnasieleverna. De som inte kan åka buss får istället viss ekonomisk ersättning av kommunerna för sina resekostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om