Skolstarten i Vimmerby präglas av coronarestriktioner

I nästa vecka börjar skolan igen. Men att sommarlovet tar slut innebär inte att folkhälsomyndighetens rekommendationer upphör.

"Det har blivit en vana för eleverna att hålla en god hygien" säger Hetem Begu, rektor Storebro skola och Brännebro skola.

"Det har blivit en vana för eleverna att hålla en god hygien" säger Hetem Begu, rektor Storebro skola och Brännebro skola.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vimmerby2020-08-12 17:00

För barn i skolåldern präglades vårterminen 2020 framför allt av coronautbrottet. Plötsligt skulle man hålla avstånd i kön till matsalen och sprita händerna flera gånger om dagen. Nu har nästan hela sommarlovet gått, men när eleverna återvänder till skolan kommer restriktionerna fortfarande gälla.

– Vi kommer fortsätta arbeta utifrån folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Hetem Begu, rektor för Storebro- och Brännebro skola.

– Kommunen ger oss löpande information dagligen om vad som gäller. Det finns även bildinstruktioner och affischer som vi kan hämta på hemsidan, så vi har gott om info och lärarna är väl förberedda. Det som gäller är fortfarande att vi ska tänka på avstånd och undvika närkontakt.

Reglerna som sattes upp för matsalen kommer finnas kvar: i Storebro skola kommer eleverna även i höst få äta i två omgångar för att inte alla ska behöva trängas i matsalen.

– På så vis undviker vi att ha samtliga Storebroelever i matsalen samtidigt. I Brännebro däremot finns så få elever att alla får plats i matsalen utan att behöva trängas.

Även de rutiner som utvecklats för resten av skoldagen kommer finnas kvar i höst, åtminstone till en början. Exempelvis kommer idrottslektionerna hållas utomhus under augusti och september. Vissa andra ämnen, såsom biologi, kommer också kunna bedrivas utomhus ibland. Till detta kommer, naturligtvis, att man tvättar händerna ofta.

– Det har blivit en vana för eleverna att hålla en god hygien, menar Hetem Begu.

Torbjörn Sandberg, rektor Södra Vi skola, menar att detaljerna för höstterminen ännu inte är spikade, men att man i stort sett kommer agera som i våras.

– Grundtanken är att det inte är något normalläge som infinner sig. Istället ska vi fortsätta stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom, hålla avstånd, och vara noga med handhygienen.

Torbjörn Sandberg poängterar också att hämtningar och lämningar ska ske utanför skolans väggar, även när det gäller yngre barn, samt att lärarmöten och andra typer av sammankomster i hög utsträckning ska hållas utomhus eller via internet.

– I stora drag kommer det bli ganska likt förra terminen, vi har en genomtänkt strategi. Glesa köer i matsalen, idrotten oftast utomhus, och minimera antalet människor som inte brukar vara i våra lokaler, sammanfattar han.

Vi har sökt representant för barn- och utbildningsförvaltningen för en kommentar.

Redan i våras började eleverna i Storebro skola äta i två omgångar för att inte alla ska behöva trängas i matsalen.
Redan i våras började eleverna i Storebro skola äta i två omgångar för att inte alla ska behöva trängas i matsalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!