Skolvägarna är för farliga för barnen

Det är alltför farligt för barn som tvingas gå flera kilometer på obelysta vägar att sig till skolskjutsens hållplatser. Det anser Länsrätten som nu upphäver två beslut om nya av- och påstigningsplatser i Frödinge och Södra Vi.

Vimmerby2009-12-04 07:17

Kommunen börjar nu att få bakläxa i rätten för de mer strikta reglerna för var skolskjutsarna ska hämta skolbarnen. Tidigare i år skärpte kommunen tillämpningen av reglerna att det ska vara minst två kilometer från hemmet till påstigningsplatsen för barn upp till årskurs tre, och minst tre kilometer för barn från årskurs fyra och uppåt.

Nioåring får gå 2,6 km!
Förändringarna har gjort att ett flertal barn runt om i bygderna har hamnat i kläm.
Exempelvis i Gallebo och Käbbo utanför Södra Vi. Där skulle en nioåring och en elvaåring tvingas gå 2,6 respektive 1,8 kilometer på en obelyst väg med mycket timmertransporter för att ta sig mellan sina hem och uppsamlingsplatsen som är flyttad till riksväg 23/34 - en kilometer från skolan. Alltså skulle barnen själva gå mer än två tredjedelar av vägen, för att sedan få skjuts den sista biten. Även en 13-åring drabbas av försämringarna i det här fallet.
"Helt oacceptabelt, anser föräldrarna som överklagat teknik- och servicenämndens beslut från augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om