”Skönt att jag hann föda i Västervik”

"Skönt att jag hann föda i Västervik". Det var Madelen Johanssons första tanke när hon fick höra talas om sparförslaget som hotar BB i Västervik. Den 22 augusti födde hon lilla Ebba. En månad för tidigt. - Som förstföderska hade det självklart varit nervöst att behöva åka ända till Kalmar.

Vimmerby2003-09-19 06:39

Ebbas täta kalufs glänser i ljuset från fönstret, där hon ligger och äter i mammas famn.
Att hon finns är fortfarande lite märkligt att tänka på, trots att det hunnit gå fyra veckor sedan hon gjorde sin entré.
- Egentligen skulle hon inte vara född än, förlossningen var beräknad till den 22 september, säger Madelen Johansson.
Med förlossningen i färskt minne kan hon mycket väl föreställa sig hur det skulle ha varit om resan till BB inte bara varit sex mil, utan fjorton.
- Jo, det är klart att man tänker till sig själv och sina egna upplevelser. Min första tanke när jag hörde om det här med BB i Västervik var att det var skönt att jag hade mitt gjort.
Att vakna mitt i natten, av att vattnet gått, är förstås omtumlande när man ska få barn första gången och det dessutom är en månad kvar till beräknad förlossning.
- Vi ringde till BB och de sa "kom in". När värkarbetet kommit igång ordentligt tog det inte så lång tid, bara en timme och en kvart.
Tryggheten med ett BB i Västervik omfattar mycket. Bara två dagar innan Ebba föddes hade Madelen och hennes sambo tillsammans med andra blivande föräldrar varit på studiebesök på förlossningsavdelningen.
- Dessutom känner man ju till stan och det är bra när man som jag fick ligga inne tio dagar.
Eftersom Ebba hamnade på barnavdelningen och fick stanna lite längre än normalt uppskattar Madelen än mer att avståndet mellan hemorten och BB var överkomligt.
- Min sambo kunde åka till oss på kvällarna, och det hade ju inte varit lika enkelt att åka fram och tillbaka om vi varit i Kalmar. Men ensamt blir det ändå.
Just nu är tanken på syskon kanske inte högaktuell, men lite längre fram kommer det nog att bli fler barn, tror Madelen Johansson.
- Klart att det skulle kännas oroligt att åka till Kalmar. Det gick ju ganska snabbt när jag fick Ebba, så frågan är om det skulle bli ambulans. Och kommer verkligen alla att få plats på BB i Kalmar?

Femton mil är inte rimligt
En BB-avdelning inom rimligt avstånd är vad man kan kräva, tycker två företagare vi pratat med.
- Jag förutsätter att nedläggningen av BB i Västervik aldrig kommer att inträffa, säger Mikael Carlsson, RM-Snickerier i Vimmerby.
- Det här är mycket allvarligt, säger Kurt Gustavsson, Träningshuset.

Sannolikt är närheten till en förlossningsklinik inte avgörande när en ung familj väljer plats där man vill bo och arbeta.
- Men det väger in, absolut. Det är en bidragande orsak till de val man gör, precis som barnomsorg och skola, men det är ju inte så katigt ställt med det heller längre, säger Mikael Carlsson.
Som företagare ser han konsekvenser i att samhällservicen urholkas. Längre till vården och sämre omsorg påverkar också regionens företag - i sänkt attraktionskraft.
- Självklart. Vi förlorade exempelvis akuten i Vimmerby. Nu kommer det här sparförslaget, som man verkligen kan ställa sig frågande till. Vilka pengar räknar man egentligen med att spara? Och var går gränsen - vad kommer härnäst? Ska det till slut bli ett centralt BB i Örebro för alla?
Att behöva åka 15-20 mil till BB, är inte rimligt, tycker han.
- Det har varit OK med en timme, som till Västervik. Men det är inte roligt att betala så mycket skatt som vi gör när man inte ens kan få ha ett BB inom rimligt avstånd.
Kurt Gustavsson, som driver Träningshuset i Vimmerby, har stor erfarenhet av fertil personal.
- Jo du, inom ett halvår har sex av mina instruktörer fått barn och en sjunde är på gång.
Att avståndet till BB har betydelse när det gäller att rekrytera personal tycker han är självklart.
- Det är ett av skälen som unga människor har att ta ställning till. Det är klart att man vill bo nära BB. Jag tycker faktiskt att det är långt redan som det är nu, till Västervik. Om det blir Kalmar är det mycket allvarligt.
Mikael Carlsson hoppas ändå att förslaget aldrig kommer att träda i kraft.
- Jag förutsätter att det inte kommer att inträffa. Men min första reflektion när jag såg det här var att "nu vill de inte att vi ska föda fler barn".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om