"Skräckscenariot– att hela byggnaden rasar"

Det är nog fler än Arla som börjar fundera på hur taket egentligen mår i dessa tider när över en halvmeter snö har fallit på ganska kort tid. Och det är definitivt dags att börja ta tag i snöskottningen, menar Ulf Hastlindh, byggskadechef på Länsförsäkringar i Kalmar län.
– Man bör skotta sitt tak så fort det blir stora mängder med snö för att undvika skador.

Symbolbild för takras. Här är det en tennishall i Tullinge söder om Stockholm som rasade in 2013.

Symbolbild för takras. Här är det en tennishall i Tullinge söder om Stockholm som rasade in 2013.

Foto: Arkivfoto: Maja Suslin / TT-Bild

Vimmerby2018-03-06 10:55

Snö eller vatten som läcker in eller knäckta takreglar är något som nog alla fastighetsägare vill klara sig undan. Mycket skador kan hinna hända om taket tyngs av ett täcke av packad snö lite för länge.

– Skräckscenariot är ju att hela byggnaden rasar ihop eller att delar av taket rasar in. Ett hus kan ju även bli väldigt snedbelastat om snön exempelvis har blåst över till en sida på taket.

När är det egentligen dags att skotta sitt hustak?

– Alla tak har ju olika förutsättningar att klara snölaster så det är jättesvårt att säga exakt när det är dags. Man måste titta på den konstruktion som finns. Men generellt kan man ju säga att platta tak är mer utsatta än tak som lutar. Även altantak av plast är ju extra känsliga för tung snö, säger Ulf Hastlindh.

– Men ser man att det börjar bli väldigt mycket snö på taken så bör man ju gå upp och skotta. Det är väldigt viktigt att förebygga en skada om man har möjlighet till det, men det gäller att vara försiktig.

Hur många samtal får ni om snöskadade tak?

– Hittills har vi fått in två samtal om det i år, men det kommer bli betydligt fler. Vi har faktiskt inte haft något sådant ärende sedan vintern 2010/2011 när det var mycket snö sist. Då hade vi väldigt många ärenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om