Ingela tar tillbaka sin begäran att sluta som KSO

Förra ordföranden i kommunstyrelsen, Ingela Nilsson Nachtweij (C), tar nu tillbaka sin begäran om entledigande från uppdraget som hon skrev under i oktober 2019. Hon hävdar att avgången föregick av hot och att hennes avgång tvingades fram av andra politiker.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) tar åter upp striden mot kommunen som hon anser tvingat henne att sluta som kommunstyrelsens ordförande på felaktiga grunder.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) tar åter upp striden mot kommunen som hon anser tvingat henne att sluta som kommunstyrelsens ordförande på felaktiga grunder.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-08-18 17:30

– Jag blev tvingad att skriva under en uppsägning som lades fram färdigskriven framför mig. Jag ville inte avgå, och nu tar jag tillbaka det och begär att kommunstyrelsen ska förhålla sig till det, säger Ingela Nilsson Nachtweij i en första kommentar till de skrivelser hon lämnade in till kommunkansliet under tisdagen. 

Där blåser hon nytt liv i striderna och motsättningarna som rådde mellan henne och stora delar av den politiska ledningen i kommunen och inte minst i hennes eget parti, centern, under hela den turbulenta hösten 2019. Och som ledde till att hon tvingades lämna sitt uppdrag som ordförande i kommunstyrelsen den 21 oktober 2019.

– Det här är min bild som jag hela tiden har hävdat och nu också fått stöd för i rättslig instans.


Händelserna under hösten 2019 ledde också till att ett oenigt fullmäktige först beslutade att neka henne ansvarsfrihet för 2019. Det beslutet överklagades av henne och i mars i år gav förvaltningsrätten henne rätt och upphävde kommunfullmäktiges beslut.

– Det beslutet i förvaltningsrätten i Linköping innebär att rätten slår fast att det inte finns någon grund för bristande ledarskap efter sommaren 2019, så alltså var det på felaktiga grunder som jag tvingades avsäga mig uppdraget, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Hon hänvisar också till att hon inte kunde närvara vid fullmäktiges sammanträde när det första ansvarsbeslutet togs.

– Jag blev mordhotad tre dagar före det sammanträdet av min partikollega Erik Paulsson, som nu är dömd för det brottet, och jag kände att jag inte vågade gå till mötet och försvara mig eftersom han också skulle vara där, säger hon.

 Nu begär hon att fullmäktige ska ändra och räta till det första beslutet om att neka ansvarsfrihet.

– Man har inte upphävt det beslutet, utan bara ändrat det i efterhand till att bevilja mig ansvarsfrihet och hela kommunstyrelsens roll prövades inte efter det, säger hon.

Vad kan det innebära att du nu tar tillbaka din uppsägning av uppdraget som ordförande i kommunstyrelsen? 

– Det är upp till kommunstyrelsen att ta ställning till. Jag väntar på deras svar i den frågan, utöver det har jag inte mer att säga om det här just nu, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!