I helgen har någon lämnat en mikro till Röda Korsets second hand-butik. Den ser ut som den varit med om något riktigt svårt.
– Det kan ju vara så att någon har ställt mikron där och sedan har någon slagit sönder den – eller så har man lämnat en trasig från början. Man vet ju inte riktigt, men det är ändå tråkigt att det hamnar utanför vår dörr, säger Lena Skarp, ordförande för Vimmerby Röda Kors-krets.
Det är inte första gången det dumpas saker som inte är i närheten av säljbart utanför butiken.
– Det händer både då och nu, att det står en säck med kläder utanför dörren. När man öppnar den ser man att det är sådant som inte hör hemma i en second hand-butik, kanske mera skräp eller lump eller vad man ska säga. Men även när folk lämnar säckar under våra öppningstider blir man förvånad, det kan ligga jättefina saker överst, men när man tittar längre ner i säcken är det kläder med hål i och smutsigt.
Kan du förstå varför man lämnar trasiga eller smutsiga saker till en second hand-butik?
– Ärligt talat, nej. Det är svårt att förstå. Men man kan ju bara gå titta på återvinningsstationen vid Folkets Park, för att se hur folk tänker. Där slängs saker som inte har där att göra, möbler och allt vad det kan vara. Men de måste ju ändå transportera sig för att göra sig av med skräpet, så då kan man tycka att då kan man ta sig till skräpan också.
När rena skräpet dumpas hos Röda Korset blir det förstås extrajobb för de som jobbar frivilligt med butiken och mötesplats Kupan.
– Det blir ett skräpberg, allting kan vi ju inte ta vara på. Det är som man gör det bekvämt för sig, man blir av med det och så tar vi hand om det. Men vi har inga utrymmen till skräpförråd. Vi har drivna medlemmar som ställer upp och jobbar ideellt, men många är lite äldre, andra har jobb. Vi har inte möjlighet att ta hand om en massa tunga grejer som egentligen ska till Toppesten.
Vad är det värsta ni varit med om?
– Det vet jag inte, men en gång stod det gamla, stora och tunga skärmväggar, som men delar av kontorsytor med, utanför dörren. Flera stycken. Men några damer hade lyckats kånka in dem i butiken och ringa efter hjälp, det var ju omöjligt för oss att ha dem här. Kommunen hjälpte till och fraktade dem till skräpan.
Lena Skarp betonar att den största delen av det de får till skänks är bra saker.
– Fantastiska grejer, och det är vi jättetacksamma för. Det bidrar till att vi kan driva butiken, som är en viktig mötesplats och där vi får in medel till välgörenhet både nationellt och internationellt.
Ett problem är också det som lämnas med de bästa avsikter – men utanför dörren, när butiken är stängd.
– Vi vill att man lämnar sina kläder eller föremål under våra öppettider, det står på dörren, på nätet och vi försöker kommunicera ut dem så ofta vi kan. Kanske kommer man med sin lilla bokkasse eller säck med kläder, upptäcker att det är stängt och tänker ”jag lämnar det här i alla fall”. Men eftersom vi bara är här vissa dagar kan det man lämnat både bli förstört eller stulet. Så vi vill verkligen att man lämnar sina saker när vi kan ta emot dem.