Skräpplockardag för förskolor och skolor

Anmälningarna från Vimmerby till årets skräpplockardag, anordnad av Håll Sverige Rent, ser ut att överträffa förra året.

Skräpplockardagen anordnas över hela landet och flertalet kommuner brukar delta.

Skräpplockardagen anordnas över hela landet och flertalet kommuner brukar delta.

Foto: PETTER ARVIDSON

Vimmerby2021-03-16 18:00

Kampanjen skräpplockardagen brukar samla ett stort antal deltagande barn och unga från hela landet. Enligt Håll Sverige Rents hemsida var det 600 000 som var ute och samlade in skräp förra året. Organisationen uppger att över 220 kommuner brukar delta. Vimmerby är en av dem. 2020 var det elva enheter från kommunens skolor och förskolor som hjälpte till att snygga till, med sammantaget 795 deltagare. Anmälan i år inleddes 1 mars och kan göras fram till 31 maj:

– Hittills i år har vi 508 anmälda från Vimmerby. Med tanke på att anmälan precis öppnat ser det mycket bra ut och vi kan hoppas på ännu fler deltagare än förra året, säger Lisa Possne på Håll Sverige Rent.

Organisationen bistår med påsar att plocka skräpet i, påsar som är gjorda av återvunnen plast.

– Vi har också jättemycket pedagogiskt material digitalt, med lektionsupplägg som följer läroplanen, säger Lisa Possne.

Under onsdagen ordnas kurs på nätet för gymnasiet om skräp, tidigare har förskola och grundskola haft samma möjlighet. På webbinarierna utlyser man en teckningstävling för att öka barn och ungas engagemang. Bästa förslaget på en kreativt utformad papperskorg belönas med att den faktiskt blir verklighet med hjälp av ett Ung företagsamhet-företag.

Kommunens roll i kampanjen är att ta hand om skräpet som plockas och att stötta och uppmuntra deltagarna. 

Håll Sverige Rent understryker att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, skräpplockningen görs i mindre grupper med gott avstånd.

Håll Sverige Rent förser skräpplockarna med soppåsar av återvunnen plast.
Håll Sverige Rent förser skräpplockarna med soppåsar av återvunnen plast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!