Skulle lämna barnen på fritids – åkte dit för rattfylla

Vimmerbybon uppger att han drack en starköl och en eller två tequilashots. Därefter åkte han dit för rattfylla – två gånger.

Samhällstjänst i 75 timmar. Det blir straffet för den Vimmerbybo som åkte dit för rattfylla två gånger samma dygn.

Samhällstjänst i 75 timmar. Det blir straffet för den Vimmerbybo som åkte dit för rattfylla två gånger samma dygn.

Foto: Magnus Eriksson/Arkiv

Vimmerby2023-06-03 14:00

Det var i mitten av augusti förra året som polisen stoppade den 37-årige mannen två gånger inom loppet av nio timmar.

Se här:

• Natten mellan onsdag och torsdag hade polisen en kontroll på Drottninggatan i Vimmerby. Vid 01.40-tiden fick mannen stanna med sin bil och göra ett alkotest. Han hade då 1,08 promille alkohol i blodet, vilket är strax över gränsen för grovt rattfylleri. Körkortet drogs in direkt på platsen.

• Bara nio timmar senare var det dags igen. Den här gången på Ringvägen i Vimmerby. I samband med att mannen skulle lämna sina barn på fritids fastnade han i en poliskontroll och blåste positivt (0,30 promille).

Mannen förklarar rattfyllorna med att han drack en starköl (7,2 procent) och en eller två tequilashots ett par timmar före han satte sig i bilen första gången. Han skulle skjutsa hem en kompis och hade bara kört i två minuter när polisen stoppade honom på Drottninggatan.

Vid den andra rattfyllan trodde mannen att alkoholen hade gått ur kroppen. Därför vågade han skjutsa sina barn till fritids – men återigen tog det stopp i polisens nykterhetskontroll. 

Nu har den 37-årige Vimmerbybon dömts för grovt rattfylleri, rattfylleri av normalgraden och olovlig körning, eftersom han inte hade något giltigt körkort vid den andra rattfyllan.

Straffet blir samhällstjänst i 75 timmar. Om fängelse hade valts som påföljd skulle fängelse i två månader ha dömts ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!