Skulptören Agne Lindblad får eget museum

Äntligen får Agne Lindblads härliga träskulpturer ett eget "hem", ett museum där de kan göras tillgängliga och exponeras på bästa tänkbara sätt. Den 8 maj inviger Södra Vi hembygdsförening, som i år firar 70-årsjubileum, det nya museet i Brunnspaviljongen, där Halsjöbosonen fortsättningsvis får disponera hela den gamla fest- och danslokalen. För att spegla tidsandan har man också skapat en köksinteriör, som mycket väl kunde vara hämtad från hans barndomshem.

Husförhöret med nästan 30 olika figurer, alla med olika ansiktsuttryck.

Husförhöret med nästan 30 olika figurer, alla med olika ansiktsuttryck.

Foto:

Vimmerby2015-03-09 07:44


- Det här känns väldigt bra, något vi kan vara både stolta och glada över, säger föreningens ordförande Jan Svärd. För första gången någonsin kan vi på hemmaplan presentera en samlad bild av Agne rika produktion.

Välkomna bidrag
Hela huset, som en gång i tiden rymde bland annat en gymnastiksal för hälsobrunnens verksamhet, har nyligen genomgått en omfattande yttre renovering med bland annat nytt tak och nya takkupor. Invändigt har man också byggt en handikapptoalett. Till hjälp för hörselskadade installeras även en modern hörslinga.
Idén om ett Agne Lindblad-museum i huset väcktes för drygt ett år sedan och är nu alltså i det närmaste genomförd.
Kommunen har satsat cirka en miljon på husrenoveringen och vidare har föreningen fått generösa bidrag från både Tillväxtverket och Sparbanksstiftelsen.
- Utan det ekonomiska stödet hade den här satsningen inte varit möjlig, fastslår Ingemar Eklund, vice ordförande i föreningen. Förutom stora ideella arbetsinsatser från många medlemmar går vi själva in med cirka 100 000 kronor. Känns idag som väl använda pengar.

Begravningen är en av de större grupperna, som också målats.
Begravningen är en av de större grupperna, som också målats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om