Slå ihop kommunerna!

Slå ihop Vimmerby och Hultsfred till en kommun. Det är kommunalrådet Kira Bergs recept för hur de små kommunerna bättre ska klara av kärv ekonomi och sjunkande folkmängd.

Vimmerby2009-08-16 08:46

- Jag personligen kan inte förstå varför de diskussionerna inte är i gång och att samverkan inte kommit längre än vad den har. Både Vimmerby och Hultsfred är väldigt små kommuner, även tillsammans blir vi inte lika stora som Västervik, säger hon.
Frågan om en framtida sammanslagning av de båda småkommunerna i länets nordvästra hörn fick sig en ny skjuts i de senaste befolkningssiffrorna som kom på torsdagen.

Som Nässjö i storlek
Vimmerby ökar visserligen igen, men har ännu inte tagit tillbaka hela tappet från i fjol, och Hultsfred fortsätter att tappa. 76 färre invånare hittills i år gör att kommunen nu är nere i 13 970 invånare. Tillsammans med Vimmerbys 15 575 skulle en sammanslagen kommun hamna på 29 545 invånare.
Det är något större än Oskarshamn och i nivå med kommuner som exempelvis Gislaved och Nässjö.

Mycket att vinna
Kira Berg ser att kommunerna har mycket att vinna och knappast något att förlora på en sammanslagning i framtiden.
- Hela administrationen, nämndsorganisationen. Har vi exempelvis en gemensam miljö- och byggnämnd blir det mera lika förhållningssätt inom ett större område. I dag är det lätt att små kommuner spelas ut mot varandra, säger hon.
Några egentliga nackdelar kan hon inte se.
- Nej, här diskuterar vi regionförstoring och då är det naturligt att också titta på kommunindelningen. Att några orter hamnar i ytterkant håller inte, så är det alltid när gränser dras, och att det skulle bli längre avstånd mellan folket och politikerna är ingen geografisk fråga, det handlar om hur man organiserar arbetet. Det är viktigt att ha många engagerade, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om