"Slingkollen" kollar hörbarheten

Hörs det? Jodå. Den uppgraderade hörslingan i plenisalen i Vimmerby får godkänt, när HRF Vimmerby-Hultsfred är ute på ”Slingkoll”. ”Målet är att få fler och bättre slingor i allmänna lokaler. Att det är valår i år gör det inte mindre viktigt”, säger ordförande Brittmari Pettersson.

Nils-Erik Petterson, t v och Lennart Karlsson, t h från HRF Vimmerby-Hultsfred diskuterar hörslingan i plenisalen med Janne Carlson, teknikansvarig.

Nils-Erik Petterson, t v och Lennart Karlsson, t h från HRF Vimmerby-Hultsfred diskuterar hörslingan i plenisalen med Janne Carlson, teknikansvarig.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-05-29 21:30

Slingkollen är Hörselskadades Riksförbunds (HRF) satsning på fler och bättre teleslingor (hörslingor) runt om i landet. Genom Slingkollen väcker HRF också opinion för fler teleslingor och ett hörselsmart samhälle, tillgängligt för alla.

– Det finns 1,5 miljon med hörselnedsättning i Sverige och det är klart att det är extra lämpligt och angeläget att väcka opinion just det här året, inför valrörelsen, säger Brittmari Pettersson, HRF Vimmerby-Hultsfred.

Syftet med projektet är att kolla att det finns teleslingor där de bör finnas, men också att de underhålls och repareras.

– Främsta målet är att vi ska ha tillgänglighet för alla i lokaler där allmänheten har tillträde, som här i de kommunala samlingssalarna, men det räcker inte att det finns en hörslinga. Det måste också finnas någon som kan sköta den och se till att den funkar. När det inte fungerar kan det vara något så enkelt som att den inte är på.

I plenisalen i Vimmerby, där bland annat kommunfullmäktige har sina sammanträden, fungerar den nyligen uppgraderade slingan bra.

– Man kan till och med stå utanför lokalen och höra, säger Janne Carlson, teknikansvarig och den som lotsar HRF-delegationen under rundturen i stadshuset.

Teleslingan gör det lättare för personer med hörapparater och/eller hörselimplantat att höra vad som sägs. Att bara lyssna med hörapparatens mikrofonläge räcker inte när den som pratar står långt bort. Att lyssna på högtalare i större lokaler blir sällan bra, eftersom hörapparater då förstärker alla störande bakgrundsljud i lokalen: steg, fläktar, skrapande stolar och sorl. Med en teleslinga försvinner bakgrundsljuden och det blir istället ungefär som att lyssna med hörlurar – talet går klart och tydligt direkt från ljudkällan in i hörapparaten/implantatet via teleslingan.

Den lokala HRF-avdelningen gör slingkoll i både Vimmerby och Hultsfreds kommuner och rapporterar sedan in resultatet till riksförbundet.

– Vi gör så mycket vi mäktar med och tar de kommunala lokalerna först, eftersom det är valår. Men det är givetvis viktigt att det finns fungerande hörslingor i andra lokaler som bygdegårdar, kyrkor, teatrar och samlingssalar.

Det finns krav på att teleslinga ska installeras vid ny- och ombyggnation av samlingslokaler som rymmer mer än 50 personer.

Men tillgänglighet är också individens ansvar. Omkring en tredjedel av svenskar med hörselnedsättning använder hörapparat.

– Tyvärr är det fortfarande en tröskel att ta sig över. Att använda glasögon om man ser dåligt är helt naturligt, men det är inte lika självklart med hörapparat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om