Kämpar du mot klövern i gräsmattan? Känns gräsklippningen som ett av sommarens tristaste måsten? Då kan du med gott samvete ställa undan gräsklipparen. Den välputsade mattan må se prydlig ut – men för humlor, bin och fjärilar är den lika inbjudande som en betongplatta, menar forskarna.
– Åtminstone kan man spara ett hörn av sin trädgård, där man släpper upp växtligheten. Även på mark som man tidigare gödslat funkar det, och blir bättre efter några år om man låter bli att gödsla, säger kommunekolog Björn Holm.
Så för den som gärna släpper lite av golfgreenpysslet med gräsmattan hemmavid kan det säkert vara en glad överraskning att man gör den biologiska mångfalden en tjänst genom att inte bara vara mindre flitig med gräsklippandet, utan också slopa gödslandet.
– Det man vill åt är en varierad, vild flora. Och de vilda växterna gynnas av näringsfattig mark.
I våra städer består en stor del av grönytorna av gräsmattor. Gräsmattor som kräver mycket gräsklippning, gödsel och mossmedel – resurskrävande och dåligt för miljön. Naturvårdsverket kommer snart med nya rekommendationer och allt fler kommuner satsar på att klippa mindre gräs just för att öka den biologiska mångfalden.
I Vimmerby kommun finns ännu ingen långsiktig plan för gräsytorna, men Björn Holm och gatukontoret tittar på vilka områden som skulle kunna lämpa sig för att bli så kallade stadsängar.
– Vi kommer att lägga fram förslag och ett område som jag tycker kunde lämpa sig är västra sidan av Kohagsgatan, som kompensation för den del av vägen in mot Nybble som påverkas i och med nya detaljplanen, säger Björn Holm.
Vad tror du invånarna tycker om det här?
– Jag tror de flesta människor tycker det är trevligare om vi kan locka fjärilar och pollinerande insekter, även om det förstås finns de som tycker att en prydligt klippt gräsmatta alltid är det finaste. Medvetenheten har ökat och för mig som kommunekolog har det blivit lättare att lägga fram förslag av det här slaget eftersom vi har ganska mycket att leva upp till om vi ska följa den konvention om biologisk mångfald vi skrivit under för ganska länge sedan.
Så redan nästa sommar kan vi alltså se fler stadsängar i Vimmerby?
– Ja, det hoppas jag. Och inte bara i Vimmerby utan även kransorterna.