Sluta klipp grĂ€smattan – med gott samvete

Allt fler kommuner frĂ€mjar den biologiska mĂ„ngfalden genom att lĂ„ta grĂ€sklipparen vila. ”Jag kommer att lĂ€gga fram förslag pĂ„ var vi kan prova stadsĂ€ngar till nĂ€sta sommar”, sĂ€ger Björn Holm, kommunekolog i Vimmerby.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-07-10 06:00

KĂ€mpar du mot klövern i grĂ€smattan? KĂ€nns grĂ€sklippningen som ett av sommarens tristaste mĂ„sten? DĂ„ kan du med gott samvete stĂ€lla undan grĂ€sklipparen. Den vĂ€lputsade mattan mĂ„ se prydlig ut – men för humlor, bin och fjĂ€rilar Ă€r den lika inbjudande som en betongplatta, menar forskarna.

– Åtminstone kan man spara ett hörn av sin trĂ€dgĂ„rd, dĂ€r man slĂ€pper upp vĂ€xtligheten. Även pĂ„ mark som man tidigare gödslat funkar det, och blir bĂ€ttre efter nĂ„gra Ă„r om man lĂ„ter bli att gödsla, sĂ€ger kommunekolog Björn Holm.

SÄ för den som gÀrna slÀpper lite av golfgreenpysslet med grÀsmattan hemmavid kan det sÀkert vara en glad överraskning att man gör den biologiska mÄngfalden en tjÀnst genom att inte bara vara mindre flitig med grÀsklippandet, utan ocksÄ slopa gödslandet.

– Det man vill Ă„t Ă€r en varierad, vild flora. Och de vilda vĂ€xterna gynnas av nĂ€ringsfattig mark.

I vĂ„ra stĂ€der bestĂ„r en stor del av grönytorna av grĂ€smattor. GrĂ€smattor som krĂ€ver mycket grĂ€sklippning, gödsel och mossmedel – resurskrĂ€vande och dĂ„ligt för miljön. NaturvĂ„rdsverket kommer snart med nya rekommendationer och allt fler kommuner satsar pĂ„ att klippa mindre grĂ€s just för att öka den biologiska mĂ„ngfalden.

I Vimmerby kommun finns Ànnu ingen lÄngsiktig plan för grÀsytorna, men Björn Holm och gatukontoret tittar pÄ vilka omrÄden som skulle kunna lÀmpa sig för att bli sÄ kallade stadsÀngar.

– Vi kommer att lĂ€gga fram förslag och ett omrĂ„de som jag tycker kunde lĂ€mpa sig Ă€r vĂ€stra sidan av Kohagsgatan, som kompensation för den del av vĂ€gen in mot Nybble som pĂ„verkas i och med nya detaljplanen, sĂ€ger Björn Holm.

Vad tror du invÄnarna tycker om det hÀr?

– Jag tror de flesta mĂ€nniskor tycker det Ă€r trevligare om vi kan locka fjĂ€rilar och pollinerande insekter, Ă€ven om det förstĂ„s finns de som tycker att en prydligt klippt grĂ€smatta alltid Ă€r det finaste. Medvetenheten har ökat och för mig som kommunekolog har det blivit lĂ€ttare att lĂ€gga fram förslag av det hĂ€r slaget eftersom vi har ganska mycket att leva upp till om vi ska följa den konvention om biologisk mĂ„ngfald vi skrivit under för ganska lĂ€nge sedan.

SÄ redan nÀsta sommar kan vi alltsÄ se fler stadsÀngar i Vimmerby?

– Ja, det hoppas jag. Och inte bara i Vimmerby utan Ă€ven kransorterna.

En stor del av stÀdernas gröna ytor bestÄr av grÀsmatta. Nu vÀljer allt fler kommuner att lÄta grÀs och vÀxter vÀxa.
En stor del av stÀdernas gröna ytor bestÄr av grÀsmatta. Nu vÀljer allt fler kommuner att lÄta grÀs och vÀxter vÀxa.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om