Slutade inte höra av sig till ex-partner

En man från Vimmerby döms för att ha ofredat sin tidigare partner, men också för att ha spottat på en polis under transport till polisstationen.

Under färden till polisstationen så hostade och spottade mannen en polisman i ansiktet, ett flertal gånger.

Under färden till polisstationen så hostade och spottade mannen en polisman i ansiktet, ett flertal gånger.

Foto: Julia Koch

Vimmerby2022-09-22 12:05

I domen framkommer att mannen, som är i 35-årsåldern, ringt och skickat meddelanden i mängder till sin tidigare partner. Det var i början av året som partnern avslutade relationen och gjorde klart för mannen att denne inte ville ha kontakt. Mannen accepterade inte beskedet och fortsatte att höra av sig till långt in på natten. Vid halv fem på morgonen vaknade mannens partner av att den nu dömda mannen stod utanför hans bostad i Hultsfred och bankade och skrek. 

Den dömda mannen skrek fula saker och lät alkoholpåverkad, så partnern vågade inte öppna och ringde polisen. Polis kom dit och beslutade sig för att omhänderta mannen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB). Under färden till polisstationen i Västervik började mannen att hosta och fräsa. En av polismännen fick saliv i ansiktet och man stannade bilen och gav mannen munskydd. Men det slet han av sig och fortsatte hosta, vilket resulterade att polismannen fick mer saliv i ansiktet. Polismannen uppger i förhör att han bedömer att mannen hostade på honom minst 20 gånger och spottade på honom fem gånger. Det var under pandemin, vilket gjorde att det kändes obehagligt att bli spottad på enligt polismannen. 

Då stannade polisbilen igen och man belade mannen med spotthuva och handfängsel. Då slutade mannen att spotta. 

Kalmar tingsrätt har funnit mannen skyldig till två brott; ofredande och förgripelse mot tjänsteman. Straffet blir villkorlig dom och 30 dagsböter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!