Slutet för klassisk marknad i Vimmerby

Vimmerby kommun säger nej. De kommer inte arrangera någon vårmarknad i år. "Men dörren är inte stängd. Om någon extern aktör vill ta över marknaden hjälper vi gärna till", säger utvecklingschefen Egon Karlsson.

Det har funnits en stark marknadstradition i Vimmerby, med tre marknader varje år. Men nu ritas kartan om. Det blir varken någon vårmarknad eller höstmarknad i kommunal regi. Däremot kommer kommunen fortsatt arrangera Tomasmarknaden i december.

Det har funnits en stark marknadstradition i Vimmerby, med tre marknader varje år. Men nu ritas kartan om. Det blir varken någon vårmarknad eller höstmarknad i kommunal regi. Däremot kommer kommunen fortsatt arrangera Tomasmarknaden i december.

Foto: Arkiv

Vimmerby2024-02-28 19:30

Nyligen tog politikerna beslut om en ny marknadsstruktur i Vimmerby kommun. Den största förändringen är att vårmarknaden upphör. I alla fall som vi känner igen den.

– Det är givetvis trist. Men samtidigt kan vi inte fortsätta i samma hjulspår som tidigare. De senaste åren har det varit en negativ trend med färre knallar och färre besökare. Då får man göra ett val: Antingen kör man det i botten ytterligare eller så gör man en förändring, säger Egon Karlsson.

undefined
Egon Karlsson är utvecklingschef i Vimmerby kommun.

Han hoppas att det ska dyka upp någon extern arrangörsgrupp – som kan ge vårmarknaden nytt liv.

– Det kanske blir svårt i år, med tanke på att det bara är 2,5 månad kvar. Men kanske till nästa år. Vi är öppna för alla idéer och förslag. Om det finns intresse får man jättegärna ta kontakt med mig, säger Egon Karlsson.

Är det någon som har visat intresse?

– Nej, inte än. Jag har kollat läget inom restaurangbranschen, utan att någon har räckt upp handen. Vi får se vad som händer framöver. Det här beslutet kom sent, vilket gör att förutsättningarna för att hitta en lösning i år inte är de bästa.

undefined
I höstas var det Stadshotellet och Guldkant som arrangerade höstmarknaden. Kommer de fortsätta även 2024? Snart får vi besked om det. Om allt går som planerat kommer kommunen skriva ett treårsavtal med en "extern arrangörsgrupp" inom kort. På bilden ses Martina Andersson från Stadshotellet och Henrik Hemmingsson från Guldkant, tillsammans med Lars Johansson och Egon Karlsson från kommunen.

Den nya marknadsstrukturen var först uppe i kultur- och fritidsutskottet, innan politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott tog ett beslut i mitten av februari.

– Det var en bred majoritet i frågan. Beslutet att inte köra någon vårmarknad i kommunal regi har inte ifrågasatts. Jag tror att många såg potentialen i höstas, när det var en extern aktör (Stadshotellet och Guldkant) som arrangerade höstmarknaden med bra resultat, säger Egon Karlsson.

Hur blir det med höstmarknaden i år?

– Det blir en fortsättning på testet som gjordes 2023, med en extern arrangörsgrupp. Det pågår diskussioner och inom kort kommer det tecknas ett treårsavtal, som innebär att kommunen tar ansvar för tillstånd, avspärrningar och så vidare, medan arrangörsgruppen står för upplägget. Ett treårsavtal ger både trygghet och en större möjlighet att utveckla konceptet.   

Blir det samma arrangörsgrupp som senast med Guldkant och Stadshotellet i spetsen?

– Det vill jag inte uttala mig om. När avtalet är signerat kommer arrangörsgruppen berätta mer. De äger den frågan, säger Egon Karlsson.                    

undefined
Perioden för Sommartorget utökas. I den nya marknadsstrukturen framgår det att torget stängs av redan i mitten av maj, vilket blir ett par veckor tidigare än vanligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!