"Slutnotan blev mer än vi klarade"

När elektronikkedjan Expert gick i konkurs för ett år sedan var butiken i Vimmerby en av 63 franchisebutiker som kämpade vidare i ny form. Nu kommer smällen och i går kom konkursbeskedet.- Det känns förstås tungt, men vi kom aldrig igen som vi skulle efter Expertkonkursen. Slutnotan därifrån blev mer än vi mäktade med och konjunkturläget har ju inte precis hjälpt till, säger Lars Backheden, som tillsammans med Thommy Jakobsson tog över Expert i Vimmerby 1991.

Vimmerby2013-11-07 07:42

I september 2012 kom beskedet. Expert AB hade gått i konkurs. Totalt omfattades 73 egna Expertbutiker men också de 63 franchisebutikerna, varav Expert LT Ljud & Bild AB i Vimmerby var en, drabbades indirekt när man plötsligt stod utan varuförsörjning och butiksdatassystem.
Många hamnade i en knivig situation, men de tre delägarna Morgan Holmström, Lars Backheden och Thommy Jakobsson i Vimmerby såg ändå ljust på läget. Då.
- Ganska snart efter Experts konkurs fick vi krav på oss och skulle betala både det ena och det andra som vi trott ingick i kedjan. Slutnotan vi fick från Expert var, trots förlikning, alldeles för hög och vi kom aldrig riktigt igen som vi skulle. Det är en klart bidragande orsak till konkursen, säger Lars Backheden.
Konjunkturläget har också bidragit till sjunkande lönsamhet.
- Det är en tuff bransch. Vår butik gick bra ända till sista Expertåret, då kedjan deltog i priskrig för att skaffa marknadsandelar och vi sålde tv-apparater med minusmarginal. Konjunkturen har självklart gjort sitt till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om