Slutpris för hela projektet: 142 miljoner

Kalkylen låg på 150 miljoner. Kommunen prövade ett nytt sätt när äldreboendet Borghaga– Vimarhaga upphandlades, projekterades och byggdes. Det slog väl ut. Totalpriset för hela projektet är 142 miljoner kronor. Och det kan rent av bli ytterligare några miljoner billigare...

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2016-04-27 06:50

Det visar den ekonomiska redovinsningen som Vimmerby Tidning tagit del av.

– De är otroligt bra att få hela det här projektet för de här pengarna. Normalt brukar man räkna mellan 20 000 och 25 000 kronor per kvadratmeter för en nybyggnation. Här hamnar vi på 15 000 , säger samhällsbyggnadschefen Miklos Hathazi som är mycket nöjd nu när projektet i stort sett är slutredovisat.

”Partnering”

Istället för traditionell projektering och upphandling av en byggnation valde kommunen att jobba med totalentreprenad i partnering.

Det innebär att beställaren beskriver i ord vad man vill ha. I det här fallet ett äldreboende med 110 rum, si och så många matsalar, personalutrymmen med den och den utrustningen och den och den standarden.

Utifrån det lämnar entreprenörerna ett riktpris och redovisar sina koncept för hur man tänker.

Efter det utser beställaren, det vill säga kommunen, en totalentreprenör som man sedan jobbar vidare tillsammans med och projekterar och ritar byggnationen.

Ök om vinst eller förlust

I överenskommelsen finns också bestämt hur man ska hantera olika saker, som till exempel hur en eventuell fördyring, eller om det blir billigare, ska delas mellan parterna.

– När man är överens om hela projektet sätts en kontraktspris. I det här fallet blev det 143 miljoner kronor för byggnaden och grönområdet runt om, säger Miklos Hatahzi.

Tilläggskostnader som läggs på utanför det är bland annat för lokalgatan mellan byggnaden och Lundgatan, en extra vattenpump för att marken var låg och byggsherrekostnader för bygglov och el- och VA-anlutningar och liknande som blev sju miljoner. Med det inbakat hamnade kalkylen på 149,6 för att vara exakt.

Statsbidrag

När projektet nu slutregleras ligger kommunens kostnader på 158,9 miljoner. Men från det ska dras ett antal miljoner. Bland annat ett statsbidrag på 13,4 miljoner kronor.

Nära sex miljoner som en följd av att projektet blev billigare än kalkylerat.

– Det är vår del enligt överenskommelsen med entreprenören Skanska, säger Miklos Hathazi.

Kommunen håller också inne 2,5 miljoner för åtgärder som entreprenören har kvar att verkställa. Det har man på sig tills etableringsbesiktningen är gjord senare under våren.

Enligt samhällsbyggnadsavdelningens redovisning ligger utfallet i dag på 141,8 miljoner.

Det enda som då återstår är lekplatsen intill. Den väntas kosta 650 000.

I den slutredovisade summan ingår allt. Från markarbeten, extra sprängningar, problemen med vattensjuka i delar av marken och andra slags bekymmer som uppstått under projektet eller som åtgärdats i samband med besiktningen för ett år sen.

Tvist om fördyring

När det gäller marken har kommunen ett krav på en konsultfirma på drygt fyra miljoner kronor för fördyringar som uppstått. Det leder troligen till en rättstvist.

- Får vi tillbaka de pengarna, sjunker kostnaden för projektet ytterligare, säger han.

Miklaos Hathazi framhåller fastighetsavdelningen med Rolf Johansson i spetsen som viktiga kuggar. Plus den inhyrde konsulten Stefan Isaksson samt samarbetspartnern Skanska.

– Partnering är jobbigt och ställer mycket stora krav på beställare och entreprenör. Men ger ett jäkligt bra resultat, det är vår erfarenhet i alla fall säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!