Det framgår av en sammanställning vi gjort av de senaste befolkningssiffrorna som Statistiska centralbyrån nu offentliggjort och som går ner på distriktsnivå inom varje kommun.
Resultatet visar att de kransorter som ligger längst ut från Vimmerby stad växer mest. Tuna ökar mest i antal med 36 fler invånare under 2020. Tätt efter kommer Locknevi där antalet invånare ökat med 35 personer mellan 2019 och 2020 och även om Frödinge ökat med två invånare mer än Rumskulla är den procentuella ökningen i det senare fallet klart större.
En ökning med 35 personer kanske inte låter så mycket, men för Locknevi är det en ökning med 7,7 procent. Om Vimmerby kommun i sin helhet ökat lika mycket, alltså 7,7 procent, hade vi blivit 1 205 fler invånare förra året.
– Helt fantastiskt. Jag vet inte vad det kan bero på, det skulle vara mycket intressant att analysera på djupet. Men Locknevi är variationsrikt på sitt sätt, för min egen del betyder skogen väldigt mycket, säger Marie Alsér, Locknevibo som återvänt för några år sen och som är aktiv i utvecklingsprojektet Locknevi Framåtblick.
– Det här blir en skjuts för det arbetet när pandemin väl är över.
I Locknevi finns vare sig affär eller skola. Den enda kvarvarande kommunala närvaron är sex lägenheter intill det som en gång var ett ålderdomshem
– Kanske det kan vara så att den som lämnar en stor stad hellre vill bo på rena landet än i en liten stad som Vimmerby. Jag tror också att pandemin och distansarbete ökat intresset för att bo på landet, säger hon.
Lena Larsson är ordförande i Tuna Intresseförening som bland mycket annat arbetar med just inflyttning.
– Det är ju jätteroligt att vi ökar. Det betyder väldigt mycket för den fortsatta utvecklingen av orten, säger hon.
Tuna har också, bortsett från en liten dipp 2019, en positiv kurva de senaste fem åren.
Vad tror du det är som gör att Tuna växer?
– För det första är Tuna en väldigt fin ort och vi har affär, en bra skola och förskola och en bank och givetvis närheten till naturen. Vi har ett gäng som är engagerade i just inflyttning och sånt, säger Lena Larsson.
– Att det blir fler invånare gör samhället mer levande och gör att affären och banken kan leva vidare och inte minst för skolan och förskolan är det jätteviktigt. Tuna ligger ju ganska långt från centralorten så det är väldigt viktigt med skola och förskola på orten.
Även Rumskulla växer. Där handlar det om nio fler invånare, vilket är en ökning med 1,8 procent.
Per–Åke Svensson är ordförande i Västra Sevede LRF:
– Det är positivt och jag tror att en del av ökningen förra året beror på att det fötts en del barn, och det är extra roligt. Vi har också haft en del inflyttning under senare år för att det funnits lediga lägenheter i både kommunal och privat regi, analyserar han.
Bland de orter som minskar finns Djursdala som minskar med åtta personer. I procent är det minus 1,9. Vimmerby, där även Storebro ingår, minskar med 68 invånare eller 0,7 procent.
Jacob Käll är kommunstyrelsens ordförande och tillika Djursdalabo.
– Jag gratulerar de andra orterna och tänker att vi får jobba på ännu mer i Djursdala, sen vet jag inte varför Djursdala minskar. Det finns inga tomma hus eller så. Nu är det relativt små siffror, en barnfamilj som flyttar ut kan ha stor betydelse, säger han.
Totalt sett ökade Vimmerby kommun med 25 invånare i fjol.