Småland på väg slitas itu

Vägen till en ny region kan komma att ske i flera steg för Kalmar län. Ledande centerpartister ser Kalmar, Kronobergs och Blekinge som ett första steg för att sen bli en del i större sydregion med Skåne.

Leif Larsson, C, vice ordförande i Regionförbundet och ordförande i fullmäktige i Vimmerby.

Leif Larsson, C, vice ordförande i Regionförbundet och ordförande i fullmäktige i Vimmerby.

Foto:

Vimmerby2011-08-23 06:41


För Leif Larsson, C, vice ordförande i regionförbundet är alla dörrar öppna.
- Det är för mycket fokus på geografin, jag vill istället sätta fokus på innehållet i de olika alternativen. Därför är det bra att Kalmar län inom kort ska träffa Östergötland och senare Skåne, säger han.
Samtidigt driver partikollegor till Larsson linjen att Kalmar län ska gå ihop med Kronobergs och Blekinge i en sydostregion som sedan ska går ihop med Skåne i stor sydregion 2019.
Det bottnar i att den ursprungliga centerlinjen om ett sammanhållet Småland inte är möjligt i nuläget.

Vimmerby i hörn
- Jönköping vill fortfarande börja med en egen region, Kronoberg har tydligt deklarerat att man vill söderut, men Skåne anser sig inte villigt att vidga Skåneregionen förrän 2019, då ser man Blekinge, Kalmar och Kronoberg som ett första steg, säger Larsson.
Det skulle placera Vimmerby och norra Kalmar län i ett hörn.
- Återigen behöver vi en större region och det är innehållet som är viktigare än geografin, men visst skulle det innebära vissa bekymmer med en regiongräns norr om Gullringen, vi har mycket gemensamt med Linköpingsområdet, säger Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om