Stopp för vårkänslorna – nu kommer kylan tillbaka

Vårsol och plusgrader har värmt Västerviksborna de senaste dagarna. Men det varma vädret är inte här för att stanna – för nu vänder det.

Det blir en blåsig och karg helg för sportlovsfirarna i Norrlandsfjällen. Arkivbild.

Det blir en blåsig och karg helg för sportlovsfirarna i Norrlandsfjällen. Arkivbild.

Foto: Ørn E. Borgen/NTB/Scanpix/TT

Vimmerby2023-03-01 19:21

Under torsdagen väntas det soliga vädret fortfarande dominera i både Götaland och Svealand. Framåt helgen vänder det. Natten mot fredagen blir kylig med ett par minusgrader i nästan hela landet.

Enligt SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg rör sig kall luft ned över landet norrifrån, vilket ger successivt lägre temperaturer i söder.

I helgen rör det sig om några enstaka plusgrader i Götaland och södra Svealand.

Paradoxalt nog, kan tyckas, finns även en varning för gräsbrand utfärdad för bland annat Västervik- och Vimmerbytrakten på torsdagen. Men det handlar om det torra fjolårsgräset, som riskerar att ta fyr under eftermiddagen på platser utan snötäcke.

"Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus", skriver SMHI.

Det bistra vädret fortsätter in i nästa vecka. Den kyliga luften väntas fortsätta söderut då. Även ett par snöfallsområden kan dra in över landet från sydväst. I Västervik finns några millimeter snöfall i prognosen för tisdag och onsdag.

Inget snöfall väntas i Vimmerby eller Hultsfred, däremot idel minusgrader, såväl dagtid som nattetid.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!