SMHI om julvädret i Vimmerby

Årets kanske hetaste väderfråga är här: Blir det någon snö på julafton? Vimmerby Tidning har kollat hur historiken ser ut – och vad SMHI säger om chanserna på söndag.

Snö eller barmark? I nuläget är det väldigt osäkert hur vädret blir på julafton.

Snö eller barmark? I nuläget är det väldigt osäkert hur vädret blir på julafton.

Foto: Michael Nordin/Arkiv

Vimmerby2023-12-19 05:00

Efter en varm, blåsig och bitvis regnig tredje adventshelg har nästan all snö försvunnit.  

Lagom till helgen sjunker temperaturen igen och det väntas bli minusgrader på nätterna. Frågan är om det räcker för att det ska bli en vit jul i Vimmerbyområdet? Sofia Söderberg, som är meteorolog på SMHI, säger så här:  

– Det är fortfarande svårbedömt hur det kommer vara på detaljnivå. Särskilt på söndag. Vi har ett system där man kan se vad kan bli för olika utfall och just nu är det spretigt. Det kan bli allt från flera plusgrader till flera minusgrader.     

När Vimmerby Tidning spanar in SMHI:s långtidsprognos ska det bli 5-8 minusgrader på söndag, med inslag av snö. Men Sofia Söderberg betonar att det är en osäker prognos – som kan förändras snabbt.          

Vågar du gissa vad det blir för väder på julafton?    

– Nej, det är för tidigt. Eftersom det finns både mild och kall luft i närheten av ert område kan en liten förändring i lågtrycksbanan göra stor skillnad.    

Historiskt sett är det ganska vanligt att snön lyser med sin frånvaro på just julafton. I alla fall har det varit så på 2000-talet, i takt med att medeltemperaturen har stigit.   

Sett till det senaste decenniet har man behövt ta sig norr om Stockholm för att ha 50 procents chans till en vit jul. För att vara helt säker på att få vakna till vita vyer har man behövt resa förbi både Hudiksvall, Sundsvall, och Sollefteå. Det uppger nyhetsbyrån Newsworthy, som har gjort en stor sammanställning om julvädret.   

Vid SMHI:s officiella mätstation i Södra Vi har det varit grönt på marken 8 av de 13 senaste åren. Det är "bara" 2010, 2012, 2018, 2021 och 2022 som det har varit snö på julaftonsmorgonen. 2010 sticker ut. Då var det 39 centimeter snö på marken.   

Enligt Newsworthy, som har tagit del av en rapport från SMHI:s klimatforskare, kommer det bli mindre snö framöver på grund av klimatförändringarna.   

"I dag är det bara några platser i sydligaste Sverige som, i snitt, får färre än tio dagar med snö per vinter. I slutet av århundradet kommer den gränsen ha flyttats norrut och omfatta stora delar av Götaland. I värsta fall så långt som Gävle", skriver nyhetsbyrån i sin sammanställning.              

Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.
Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!