Smittskyddsläkaren: "Bara toppen av ett isberg"

Siffrorna på bekräftat coronasmittade i kommunerna är bara toppen av ett isberg, menar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin. ”Man måste förstå att de inte är hela sanningen”.

Lisa Labbé Sandelin säger att den begränsade provtagningen gör smittsiffrorna till svårtolkad information om det egentliga läget. "Vimmerby ligger lågt, men kan ha fler smittade bland yngre, friska som inte provtas".

Lisa Labbé Sandelin säger att den begränsade provtagningen gör smittsiffrorna till svårtolkad information om det egentliga läget. "Vimmerby ligger lågt, men kan ha fler smittade bland yngre, friska som inte provtas".

Foto: Arkiv / TT / Region Kalmar

Vimmerby2020-05-08 17:00

Fler smittade i söder, färre i norr. Sju kommuner i länet har nu fler än tio bekräftade fall av coronasmittade. Däribland Kalmar 85 och Västervik 24.

Vimmerby och Hultsfred är bland de fem kommuner som har färre än tio fall och av patientsekretesskäl anger inte Region Kalmar län det exakta antalet för dessa kommuner.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i länet, förstår suget efter exakta siffror, men ser en risk att informationen tolkas fel.

– I små kommuner med få fall kan exakta uppgifter bli utpekande, och vi har sett förfärliga exempel på hur smittade människor blivit uthängda i sociala medier. Dessutom ska man vara väldigt medveten om att de här siffrorna är långt ifrån är hela sanningen. 

På vilket sätt skulle siffrorna kunna hanteras fel?

– Jag förstår att människor vill veta om de kan bli smittade när de går och handlar där de bor. Nu kan jag säga att man kan bli smittad varsomhelst. Ser man att ”det är bara fyra smittade i min kommun” så säger det inget om smittspridningen överlag.

Hur många smittade det egentligen finns i Vimmerby vågar hon inte gissa.

– Vi har tyvärr väldigt begränsad provtagning i vår region, det är bara svårt sjuka på särskilda boenden, i hemtjänsten och på sjukhus som provtas. I kommuner där man haft tur att inte få in smitta i känsliga grupper kan man ha smittspridning i andra delar av befolkningen, bland de unga och friska som inte behöver söka sjukvård. Jag får fler samtal om misstänkt smittspridning i Vimmerby än Hultsfred, exempelvis, men båda ligger lågt i antal bekräftade smittade.

Det jobbas intensivt för att skala upp testkapaciteten.

– När vi med kompletterande prover om veckor till månader kan se hur många som varit infekterade, då blir det intressant att jämföra smittspridningen i Vimmerby med andra kommuner.

Men det är många fler än de bekräftade fallen?

– Definitivt fler. Det här är bara toppen av ett isberg, och det är nog en liten topp på ett ganska stort isberg.

Lisa Labbé Sandelin ser nu stora utmaningar i att få invånarna att fortsätta följa restriktionerna.

– Förloppet kommer att bli mer utdraget än vi till en början trodde och lite känns det som vi är i en tröstlös fas. Vi har inte nått någon topp och vill naturligtvis hålla de låga siffror vi har, men vi måste förstå att det här är en ny verklighet vi har att förhålla oss till, länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!