Smittskyddsläkaren: "Faran är långt ifrån över"

Nära 60 nya covidfall i Vimmerby senaste veckan. I Hultsfred har drygt 90 nya upptäckts. "Faran är långt ifrån över" säger smittskyddsläkare Lisa Labbe Sandelin. Samtidigt är det klart vilka i kommunerna som får vaccinet först.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, t.v varnar för tron att andra vågen skulle vara på gång att ebba ut. Vaccinationssamordnare Marie Ragnarsson säger att de som bor på särskilda boenden kommer att få vaccin först.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, t.v varnar för tron att andra vågen skulle vara på gång att ebba ut. Vaccinationssamordnare Marie Ragnarsson säger att de som bor på särskilda boenden kommer att få vaccin först.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-12-11 17:30

– Det blir de boende på särskilda boenden, de är prio ett. Sen följer personalen på särskilda boenden och som priogrupp tre följer den stora gruppen av kommuninvånare över 70 år, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar.

I första skedet har regionen fått tilldelning av 93 000 doser för januari och februari.

– Det ska kunna räcka till de här tre grupperna, sen beror det på hur många som vill vaccinera sig, säger Marie Ragnarsson.

Var i Vimmerby och Hultsfred kommer vaccinationerna att ske?

– Det blir på särskilda boenden, i egna hem och på hälsocentralerna. Vi har fått erbjudanden från både kyrkor och bygdegårdar och det är ju bra, men vi har en smittskyddshänsyn att tänka på, så det är svårt att säga hur vi kan ta vara på sånt ännu, säger hon.

När kan den stora massan vaccineras?

– Det beror på inflödet av vaccin, men vi utgår från att inflödet ökar i mars och april, men vi vet inte i vilken omfattning, säger Marie Ragnarsson.

Mellan torsdag och fredag bekräftades elva nya fall i Vimmerby, som nu har 219 och i Hultsfred var ökningen 19 nya fall till 336 totalt.

– Ökningen i Hultsfred är ett kvitto på att en tillfällig nedgång inte innebär att faran är över. Det är oerhört viktigt att hålla i och hålla ut inte minst över jul- och nyårshelgerna och vara ytterst försiktig med om och hur man träffar andra människor, säger Lisa Labbé Sandelin.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!