Omikronvarianten börjar ta över

De senaste veckorna har smittspridningen i Vimmerby och Kalmar län ökat. "Det sker en väldigt snabb utveckling av omikron", berättar Staffan Sylvan, ställföreträdande smittskyddsläkare i Kalmar län.

"Folkhälsomyndigheten räknar med att omikron kommer att ersätta delta under januari. Det är väldigt svårt att komma åt smittspridningen och jag är tveksam till om restriktionerna kommer kunna ha en effekt eftersom smittan är etablerar och pågår", säger Staffan Sylvan, ställföreträdande smittskyddsläkare i Kalmar län.

"Folkhälsomyndigheten räknar med att omikron kommer att ersätta delta under januari. Det är väldigt svårt att komma åt smittspridningen och jag är tveksam till om restriktionerna kommer kunna ha en effekt eftersom smittan är etablerar och pågår", säger Staffan Sylvan, ställföreträdande smittskyddsläkare i Kalmar län.

Foto: Adam Wrafter/Skärmdump

Vimmerby2022-01-05 20:00

– För ett par veckor sedan kom första fallet av omikron. Före jul var ungefär 21 procent av de prover som sekvenserats positiva för omikron. De senaste siffrorna jag har visar nu på 74 procent. Vilket också är en förklaring till den ökade smittspridningen i länet, berättar Staffan Sylvan.

Under onsdagen bekräftades 192 nya fall av covid-19 i Kalmar län, av dem var 31 i Vimmerby.

– Under de senaste veckorna så har vi sett en stigande trend. Omikron sätter sig framförallt högre upp i näsa, mun och övre luftrören och förökar sig mycket snabbare så det blir en stor virusproduktion som hostas eller nyses ut. Under vecka 52 var det nästan dubbelt så många fall i Vimmerby som veckan innan. Det här mönstret ser vi även i de andra kommunerna.

Till skillnad från delta beskrivs omikron som en mildare variant och därför tros inte trycket på vården öka i takt med smittspridningen.

– Omikron går inte ner i lungorna och ger upphov till samma allvarliga symtom som delta. Istället är snuva, nysningar och huvudvärk vanliga symtom. Inte så mycket feber, hosta och sväljbesvär. Så det kan vara svårt att skilja symtomen för omikron från vanliga förkylningssymtom. Så förhoppningsvis blir det inga avsevärda besvär för sjukvården.

Hur många av de som nu blivit smittade är vaccinerade/ovaccinerade?

– Av de som kommer till sjukhuset så är majoriteten vaccinerade. Många av dem har andra medicinska åkommor som de söker för och samtidigt visar det sig att de är positiva för covid-19.  En tredjedel av de som läggs in är ovaccinerade.

Om symtomen är milda, behövs fortfarande vaccin?

– Det är en mild sjukdom framförallt hos de vaccinerade. Ovaccinerade kan få en allvarligare sjukdomsbild. Bästa skyddet mot omikron är tre doser vaccin, näst bäst är om man har haft en genomgången deltavirusinfektion och tredje bäst är att ha fått två doser. Sedan är du inte helt skyddad från smitta även om du tagit tre doser. Som vaccinerad kan du fortfarande bli smittad och sprida smitta vidare, men du gör det under kortare tid.

Hur ser prognosen ut framåt?

– Förhoppningsvis kommer omikron tränga undan delta helt och hållet. För har du immunitet mot omikron så har du immunitet mot delta. Det skulle betyda att vi får en variant som inte ger upphov till en epidemi utan mer finns endemiskt i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!