Så ska du tänka inför midsommarfirandet

De första lättnaderna från restriktionerna har införts, men det är ännu inte läge att helt återgå till hur livet var innan pandemin. Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin berättar hur man ska tänka inför sommaren.

"Under juni månad, det vill säga inklusive midsommar, så är det fortfarande så att vi ska hålla oss till att umgås i en mindre krets." säger Lisa Labbé Sandelin.

"Under juni månad, det vill säga inklusive midsommar, så är det fortfarande så att vi ska hålla oss till att umgås i en mindre krets." säger Lisa Labbé Sandelin.

Foto: Sandra Nordin/Sofie Olsson

Vimmerby2021-06-03 19:00

– Det blir inga stora midsommarfirande, utan det blir i mindre skala som vi är vana vid, säger Lisa Labbé Sandelin. 

Den 30 maj slutade de lokala skärpta rekommendationerna att gälla och de första nationella lättnaderna infördes den 1 juni, som bland annat gör det möjligt att samla fler personer i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Men Region Kalmars smittskyddsläkare påminner om att det är viktigt att inte samlas alltför många vid privata sammankomster som ett midsommarfirande, och manar till fortsatt försiktighet under åtminstone juni månad.

– Pandemin är inte över, man måste fortfarande tänka förnuftigt och smittsäkert. Framförallt nu i början av sommaren så är det många i den yngre generationen som inte är vaccinerade ännu. Unga vuxna är en stor grupp som inte är vaccinerade ännu, det är fortfarande så att det kan bli smittspridning även kring mindre evenemang. 

Hur ska personer som är vaccinerade tänka kring att träffa andra?

– Man kan börja öppna upp sitt kontaktnät, men försiktigt, man ska fortfarande hålla det till en mindre krets. Att träffa ett sällskap på måndag, ett annat på tisdagen och ett tredje på onsdagen – även om det bara är små grupper så blir det många kontaktytor och det är för tidigt att ha många såna i dagsläget tycker jag.

– Även om man är vaccinerad så har vi sett att en del kan bli smittade i alla fall, även om risken att bli svårt sjuk är mycket mindre om man är vaccinerad, säger hon.

Smittskyddsläkaren påminner också om att vi alla kan vara olika när det kommer till vilka risker man vill ta och hur mycket folk man vill träffa.

– Vi har hållit oss ganska isolerade i ett och ett halvt års tid och man kommer vara lite olika benägen att träffa folk igen. Man måste lära sig att acceptera att vissa inte är bekväma att träffa många på en gång, för det känns så konstigt för vi har tänkt på det så mycket dagligen under lång tid.

Att kunna säga nej till bjudningar som inte känns rätt att delta i är också viktigt menar Labbé Sandelin. 

Läget i länet ser fortsatt positivt ut. Men Lisa Labbé Sandelin ser också en risk för att folk slappnar av för mycket nu när lättnaderna införts. 

– Jag tror att man går all-in med en gång, men det ska man inte göra utan man ska ta det lite stegvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!