Smittskyddsläkaren: Var redo med snabba åtgärder

Skolorna börjar och semesterlediga återvänder till jobbet. Då ökar risken för smittspridning av covid-19, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin som uppmanar alla verksamheter att vara beredda med snabba åtgärder.

Regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin ser en större risk för lokala utbrott av covid-19 i länet när människor återvänder från semestermiljö till arbetsplatser och skolor.

Regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin ser en större risk för lokala utbrott av covid-19 i länet när människor återvänder från semestermiljö till arbetsplatser och skolor.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-08-19 06:00

– I och med att jag tror att vi kommer att få lokala utbrott är det viktigt för varje skola eller arbetsplats att tänka igenom hur man praktiskt kan stänga ner verksamheten från en timma till en annan för att så snabbt som möjligt bryta en smittkedja. Det är en bra tankeövning, tillsammans med de åtgärder som man gör för att minska risken för spridning, säger hon.

Lisa Labbé Sandelin summerar sommaren som mycket bättre än befarat.

– Vi hade ett värsta scenario med en stor topp ungefär nu, men den har inte kommit. Vi har få fall som vårdas på sjukhus och enligt Folkhällsomyndigheten är vi tredje bästa regionen i landet med sex fall per 100 000 invånare förra veckan, säger hon och pekar också på klart bättre kapacitet för provtagning och smittspårning än i våras.

– Vi hittar många lindriga fall. Det är bra.

Redan finns exempel på att återgång från semester riskerar att öka spridningen. I Kalmar stängdes en förskola snabbt på måndagen på grund av symtom hos personal.

– De flesta barn skulle inte tillbaka förrän tisdagen, men vi bestämde snabbt att ta det säkra före det osäkra och stänga direkt för att inte få ett smittokluster där om ett par dagar, säger Lisa Labbé Sandelin.

Hon tror att liknande scenarier kan uppstå i länet närmaste tiden.

– Att byta kontaktgrupp från semesterumgänge till sin vanliga miljö ger en större risk. Så vi är extra på tå nu, säger hon.

Karta: Kalmar län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!