Smittskyddsläkarens råd inför julen

"Man måste verkligen tänka på att inte ha för många kontaktytor." Det säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin efter att det står klart att restriktioner och råd blir kvar över jul.

"Man får hela tiden ha med sig detta: begränsa umgänget." säger Lisa Labbé Sandelin.

"Man får hela tiden ha med sig detta: begränsa umgänget." säger Lisa Labbé Sandelin.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-12-08 20:00

Under tisdagens presskonferens meddelade regeringen att inga lättnader kommer ske för julen utan de skärpta lokala allmänna råden omvandlas istället till nationella. Begränsningen på åtta personer för allmänna sammankomster ligger också kvar.

– De lokala allmänna råden gäller fram till och med den 13 december och från och med den 14 december så tar de skärpta nationella allmänna råden vid. Då finns också möjlighet att lägga på ytterligare skärpning via nya lokala allmänna råd, säger Lisa Labbé Sandelin.

Om ytterligare skärpta råd behövs i länet är svårt att säga i dagsläget menar hon.

– Kanske var det så att vi ändå hade en topp, vi hade lite färre fall förra veckan jämfört med veckan innan. Så kanske är det på väg att vända i länet i stort, men det är osäkert. Det visar antalet bekräftade fall men vi vet att det är en eftersläpning i hur många som behöver sjukhusvård och intensivvård, man tror att det kommer en topp på sjukvården om någon till några veckor och det är den som lite grann avgör om man måste skärpa ytterligare.

Vad blir nästa steg om det skulle bli ytterligare lokala råd?

– Det som skulle kunna vara aktuellt är en avrådan om resor till och från regionen. 

Labbé Sandelin lyfter vikten av att begränsa kontaktytorna så mycket som möjligt, men också att resa på ett smittsäkert sätt.

– Om man reser under julen så ska man verkligen tänka på det här med antalet kontakter. Man kan resa till sin stuga men man ska inte resa och besöka släkten för då har man nya kontakter, säger hon och fortsätter:

– Jag tänker på hemvändare som studenter och så som åker hem till sin familj på julen. Då får man träffa sin familj men man kan inte göra så som man gjort tidigare där man träffat sin gamla klass och vänner, för då är man i nya grupper hela tiden. 

Hur ska Vimmerbyborna tänka inför storhelgerna?

– I varje steg försöka tänka på hur man kan göra något så smittsäkert som möjligt. Kan vi ses utomhus istället? Om vi ses inomhus, kan vi hålla avstånd? Om man ska träffa någon annan så kan det vara taktiskt att isolera familjen i några dagar innan så man verkligen minimerar risken för att föra med sig smitta.

– Sen är det viktigt att vid minsta symptom ställa in helt och hållet, avslutar Lisa Labbé Sandelin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!