Smittspridningen av covid-19 väntas öka till hösten

Sommaren börjar närma sig sitt slut och hösten står för dörren. Då väntas det bli en ökning av covid-19 i regionen och smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer vill att folk fortsätter att följa de rekommendationer som finns.

Smittskyddsläkaren på Region Kalmar Per-Åke Jarnheimer tror på en ökning av fall av covid-19 till hösten.

Smittskyddsläkaren på Region Kalmar Per-Åke Jarnheimer tror på en ökning av fall av covid-19 till hösten.

Foto: Skärmdump från Region Kalmar

Vimmerby2023-08-20 12:00

– Det ska man göra för all framtid. Är man sjuk ska man inte träffa andra, speciellt de som är sköra som gamla och folk som har någon sjukdom. Noggrann handhygien är viktig, säger Per-Åke Jarnheimer.

Smittspridningen av viruset ser helt annorlunda ut nu jämfört med när det var som värst 2020. Men Per-Åke vill att man ska fortsätta vara uppmärksam då han förväntar sig att det sker en ökning nu till hösten.

– Som alla andra luftvägsvirus så kommer det att öka till hösten. Det kommer nya varianter och det finns ingen anledning att tro att det kommer att försvinna. Det är ett virus som vi kommer att få leva med.

Hur har det sett ut under sommaren?

– Det har varit väldigt lugnt under sommaren. Det har varit flera fall förra veckan och det skulle inte vara konstigt om det ökar nu. Man är mera inomhus nu och man kanske träffar mer människor än vad man gör under semestertiden. Det är lugnt fortfarande men man ser en tendens till ökning. Det kommer bli som förra hösten.

Ska man vaccinera sig för covid-19 i höst?

– Ja, det ska man. Man ska följa de rekommendationer som finns. Vaccinet går ur kroppen efter ett tag. 

Personer som är 80 år eller äldre, eller bor på äldreboende, rekommenderas att vaccinera sig med en påfyllnadsdos i höst, även om man fått en dos under våren. För de som är mellan 65 och 79 år rekommenderas en påfyllnadsdos, men man kan ta den först sex månader efter sin senaste dos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!