Smygtitt på "Astrid"

"Astrid". Kristina Lindströms dokumentär är ett stycke kvinnohistoria, en bild av 1900-talet genom seklets kanske största svenska personlighet.
- Bra, tycker brorsdöttrarna Gunvor Ruhnström och Barbro Alvtegen efter en förhandstitt i Vimmerby.

Leif och Gunvor Ruhnström och Barbro och Bertil Alvtegen var positiva efter första delen av dokumentären "Astrid".

Leif och Gunvor Ruhnström och Barbro och Bertil Alvtegen var positiva efter första delen av dokumentären "Astrid".

Foto:

Vimmerby2014-12-05 07:26


Troligen har det redan bankats in i de flesta, att bilden av Astrid Lindgren som sagotant är snäv, förlegad och inte särskilt sann.
Kanske har vi förstått att utan den smärtsamma upplevelsen att inte få vara med sitt barn de första åren av hans liv hade hon heller inte blivit den världsberömda författare hon blev.
Men Kristina Lindströms dokumentär "Astrid" gör helhet av pusselbitar. I filmen, som kommer att visas i tre avsnitt i SVT under jul- och nyårshelgen, framträder människan Astrid Lindgren.
"Jag ville berätta om denna kvinna som formades så starkt av sin tid och sedan själv kom att forma tiden", säger Kristina Lindström till DN.
Hon säger att hon inte ville göra en upprepning. "Väldigt mycket av det som finns om Astrid Lindgren är upprepningar av annat, och själv formulerade hon sig ofta likadant inför olika journalister".
Igår förhandsvisades dokumentären för press och särskilt inbjudna på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. På plats fanns Astrid Lindgrens brorsdöttrar Gunvor Ruhnström och Barbro Alvtegen. Och jo, de tycker nog att det var en intressant och kanske delvis ny bild av deras världsberömda faster som kom fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om