Snabb vård gör att fler vågar söka hjälp

Sommar och semester och många dricker nästan dubbelt så mycket som annars. När blir alkoholen ett problem?
- Det finns ingen exakt formel för det. Men det finns gränser för vad som räknas som riskbruk, säger Ing-Marie Hansevi Henrysson, distriktssköterska på alkoholmottagningen på Vimmerby hälsocentral.

Vimmerby2014-07-03 06:48


En alkoholist är någon som ligger på en parkbänk och super. Så vill vi gärna definiera alkoholproblem. Då fjärmar vi oss från den obehagliga sanningen att skadligt drickande kan beröra vem som helst.
- Det här är ett av våra stora folkhälsoproblem. Det är först när vi vågar se att vi har problem som man tagit första steget mot förändring, säger Ing-Marie Hansevi Henrysson på alkoholmottagningen på Vimmerby hälsocentral.
Var man bor i landet avgör vilken typ av vård och hjälp man får. På många platser är beroendevården i första hand anpassad för tyngre missbruk.
Hälsocentralen i Vimmerby var tidigt ute med egen mottagning. Här får man snabbt hjälp, på frivillig basis. De som kommer till alkoholmottagningen kan ha blivit pushade av arbetsgivare eller närstående - eller själva kommit till insikt. Samarbetet med exempelvis socialtjänsten och psykiatrin är också nära.
Ing-Marie Hansevi Henrysson har tagit fram en projektplan för att läkare, sjuksköterskor och distriktssköterskor ska utbildas för att tidigt upptäcka ett riskbruk av alkohol.
- Det är viktigt att ställa frågan. Bara det gör att man ifrågasätter sina egna alkoholvanor. Många sjukdomar kan också ha en koppling till för hög alkoholkonsumtion.
I en allt mer alkoholvänlig kultur med afterwork på vardagar och ett generöst flöde av rosé och bag-in-box har tillfällena blivit fler.
- Det kan också vara känsligt att i sociala sammanhang förklara varför man inte dricker. Vi måste bli bättre på att inte ifrågasätta om någon avstår alkohol och ett tips till alla sommarfester är att inte bara se till att det finns alkoholfria alternativ, utan också servera alkoholen på ett annat sätt. Man kan blanda ut alkoholen, göra goda alkoholsvaga drinkar och istället för att servera ur bag-in-box kan man hälla upp vinet på karaff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om