Snabbare beslut när planer överklagas

"Vi kommer överklaga till minst 2022" uttryckte arbetsgruppen för Kohagen och Nybble i en intervju med Vimmerby Tidning på tisdagen. Men enligt stadsarkitekt Sara Dolk, blir troligtvis processen kortare än så.

Arbetsgruppen för Kohagen och Nybble kommer överklaga till minst 2022 men enligt stadsarkitekt Sara Dolk blir troligtvis processen kortare än så. Foto: Jimmy Karlsson

Arbetsgruppen för Kohagen och Nybble kommer överklaga till minst 2022 men enligt stadsarkitekt Sara Dolk blir troligtvis processen kortare än så. Foto: Jimmy Karlsson

Foto:

Vimmerby2017-02-09 14:15

Arbetsgruppen för boende vid Kohagen och Nybble var tydliga på tisdagen; de kommer att överklaga kommunens beslut om Aleris etablering vid Nybble. Enligt arbetsgruppen, som för talan för minst 250 boende i området som är kritiska till etableringen, finns bättre alternativ att bygga det nya behandlingshemmet på och därför kommer de att strida mot beslutet. En talesperson menar att överklagandeprocessen kan pågå till år 2022. Stadsarkitekt Sara Dolk tror dock att processen bli kortare. Från och med förra sommaren "hoppar man över" en myndighet, nämligen Länsstyrelsen, som överklagandeinstans. Det blir därmed lite kortare väg till beslut.

Kan man säga något om hur lång tid de boende skulle kunna överklaga processen som längst?

- Det kan jag tyvärr inte svara på, det beror helt på vilka skäl detaljplanen överklagas och om mark- och miljööverdomstolen ger prövningstillstånd om mark- och miljödomstolens avgörande skulle vara till någons nackdel, säger Sara Dolk.

Men är det troligt att de boende kommer kunna överklaga till "minst år 2022" som de säger?

- Rent spontant så verkar det orimligt långt fram i tiden med avseende på att överklagandetiderna ska förkortas.

Fakta

Överklagan av detaljplaner: 

* Från och med den 1 juni 2016 är mark- och miljödomstolen första instans när det gäller överklagande av bland annat antagandebeslut avseende detaljplaner (enligt plan- och bygglagen). Man har alltså tagit bort Länsstyrelsen som överklagandeinstans för att förkorta överklagandetiderna.

* Efter mark- och miljödomstolen kan ett beslut överklagas till mark- och miljööverdomstolen som är sista överklagandeinstans. Här krävs ett prövningstillstånd för att domstolen ska ta upp ett mål till prövning. Om prövningstillstånd inte beviljas kommer mark- och miljödomstolens avgörande att stå fast.

* Mark- och miljööverdomstolen har som målsättning att avgöra prövningstillståndsfrågan i merparten av målen inom två månader efter att målet kom in till domstolen.

* För att få ett prövningstillstånd krävs synnerliga skäl att pröva överklagandet, som till exempel att mark- och miljödomstolarna ska få vägledning inför framtida bedömningar av liknande detaljplanefrågor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om