Extra kommunalt bidrag till fiber i Gullringen

Om två veckor stängs kopparnätet ner. Nu får Gullringens Bygdeförening ett kommunalt bidrag för att installera fiber i biblioteket och bygdekontoret.

Kommunen bidrar med 7 500 kronor till Gullringens bygdeförening som ansökt om hjälp för att kunna installera en fiberanslutning när de analoga kopparnätet stängs ner om ett par veckor.

Kommunen bidrar med 7 500 kronor till Gullringens bygdeförening som ansökt om hjälp för att kunna installera en fiberanslutning när de analoga kopparnätet stängs ner om ett par veckor.

Foto: Olof Carlson

Vimmerby2021-09-16 14:37

"Vi är även en Servicepunkt där folk lånar dator, får hjälp med tidtabeller och tidsbeställningar. Vi har ett öppet Wifi som är en service som bör finnas i varje samhälle. I dag har vi både telefon och internet via kopparnätet, men detta klipps bort den 30 september" skriver bygdeföreningens ordförande Conny Gunnarsson till kommunen.

Att ansökan om ett kommunalt bidrag till fiberinstallationen kommer så nära inpå att kopparnätet stängs ner den sista september förklaras med att medelåldern i styrelsen är hög och man har varit försiktig med att ha möten på grund av pandemin och flera har inga datorer och därför har heller inte digitala möten varit möjliga.

Enligt en offert från Vimmerby Fiber kostar en fiberanslutning 25 000 kronor att verkställa.

"Då vi är en ideell förening med små inkomster så är en Fiberinstallation oöverkomlig utan hjälp" motiverar ordföranden ansökan där man också vädjar om ett snabbt besked. 

Det får man också. På onsdagen, fyra dagar efter  att ansökan kom in, ger kommunens utvecklingsavdelning beskedet att ett extra stöd på 7 500 kronor beviljas till fiberinstallationen. Det ses som ett tillfälligt extra engångsstöd till en för föreningen oförutsedd kostnad, enligt ett mejl från kommunen till bygdeföreningen. Kommunen vill ha en redovisning när installationen är verkställd.

Vi har sökt ordföranden Conny Gunnarsson för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!