Snart blir du bötfälld om du spottar snus

Snart kan du få på böter om du exempelvis fimpar på gatan i Vimmerby. Idag slängs en hel del runt nöjesställen och utanför lägenheter.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Roald, Berit

Vimmerby2021-10-07 06:00

Förra veckan beslutade regeringen om en lag som från och med nästa år gör det straffbart att kasta exempelvis cigarettfimpar, snus och tuggummi på marken. De här sakerna är bland de vanligaste när det handlar om nedskräpning och Vimmerby är inte förskonat från problemen.

– Det blir mycket vid nöjesställena i stan, framförallt fimpar, säger Tomas Larsson, driftchef på kommunens gatukontor.

Driftchefen berättar att det också är vanligt att fimpar slängs i närheten av lägenhetshus. Problemen har också blivit tydligare sedan det 2019 blev förbjudet att röka på bland uteserveringar.

– Då kan det bli så att man smyger iväg och så slänger man fimpen där. Även om det finns ställen där man kan fimpa så hamnar de tyvärr ofta på backen istället, säger Tomas Larsson.

Gatukontoret sopar samhället två gånger i veckan.

– Efter helg och innan helg kör vi igenom ställena som vi vet är utsatta och att plocka skräp ingår i vår dagliga verksamhet, säger Tomas Larsson.

Tror du att den nya lagen kan minska nedskräpningen? 

– Det är en polissak och då måste de visa sig ute. Allmänheten kan inte bötfälla och inte kommunen heller. Det är svårt att veta om det kommer hjälpa.

Vad tänker du om att så mycket skräp hamnar på marken?

– Det är trist att vi är så slarviga och slänger saker omkring oss. Ett rent samhälle ingår i allas trivsel och det är jättetråkigt att så mycket grejer slängs vind för våg.

Straffet för ringa nedskräpningsförseelse kommer vara 800 kronor i böter.

Tomas Larsson, driftchef på gatukontoret i Vimmerby.
Tomas Larsson, driftchef på gatukontoret i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!